13 program, ami színesebbé teszi az őszt

Végérvényesen itt az ősz. Nem is lenne ezzel semmi baj részemről, ha fokozatosan esett volna vissza a hőmérséklet, és nem a télbe érkeztünk volna egyik napról a másikra. Talán a napokban barátságosabb egy kicsit az idő. 
Én ilyenkor két dolgot teszek automatikusan. Először a lakásomat rendezem be, mint egy kuckót, ahova bebújhatok zord időjárás esetén. Elég egy nagytakarítás és néhány illatgyertya vagy egy hangulatos világítófüzér, és máris otthonosabban érzem magam. 
Másrészt, mivel a szabadba kevesebbet jutok ki, ösztönösen magam felé fordulok. Keresem, hogy milyen programokon vehetek részt, melyek személyes fejlődésemet szolgálják, kikapcsolnak, vagy átmozgatnak, vagy jobb kedvre derítenek.    Tanfolyamokat, előadásokat, színházakat veszek célba, rákapcsolok az edzésre, jógázásra. Ha Ti is hasonlóan gondolkodtok, akkor összegyűjtöttem Nektek néhány eseményt.

Kiállítás

A Millenárison telinthető meg az Art Market Budapest 2017 nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár. Az ingyenes program keretein belül feltörekvő kortárs művészek mutatják be alkotásaikat. A fesztivál vendége ezúttal Izrael. Tárlatvezetésre is tudtok jelentkezni, mely szintén nem kerül semmibe.

Kortárs tánc

Ha ősz, akkor ez egyenlő számomra azzal, hogy indul a színházszezon, egészen biztosan beülök néhány kortárstánc-előadásra. A kedvenc magyar táncosom, Fehér Ferenc The station című darabjának bemutatójával kezdem. Az utcai előadóművészből lett táncos egyedi, sokszor állatias, sokkoló táncmozdulatai mindig nagy hatással vannak rám. 

Film

Moziban Joe Nesbo Hóemberének film változatát fogom megnézni.  Nesbo könyveit vegyes gondolatokkal a fejemben olvasom. Egyrészt, le sem tudom tenni, annyira izgalmasak, fordulatosak. Másrészt, nem akarom, hogy vége legyen, mert annyira élvezem. Ha le is teszem a könyvet, általában álmomban folytatódnak tovább az események. A Hóembert október 12-től vetítik a mozikban. Kíváncsian várom, hogy a Michale Fassbender által megszemélyesített Harry Hole kalandjai filmen is annyira lebilincselő élményt nyújtanak-e, mint könyvoldalakon. 

Lassítás

Rendszeres látógatója vagyok a Slow Budapest előadásoknak. Ezúttal a kezdeményezés vezetője, Krajcsó Nelli fog beszélni a tudatos jelenlétről, a meditáció fontosságáról. A gyakorlatban is fog mutatni ízelítőt a relaxáció tudományából.

Jóga

Sokféle egészségmegörző, energetizáló, meditációs módszert kipróbáltam már. Amiben jelenleg leginkább hiszek, az a kundalíni jóga. Az Adi Shakti Jógaközpont 6 hetes Shunia meditációs kurzusával indítottam az őszt. Bármikor lehet csatlakozni a csoporthoz. Egyre szélesebb skálán mozog a jógaközpont programkínálata. Személyes kedvencem a gongmeditáció, akár egész estés gongfürdőben is el lehet merülni a negyedévente megrendezésre kerülő alkalmakon.

Előadás

Már nehéz újat mondani a boldogság témakörében. Ugyanakkor az elméleti tudásunkat jó olykor felfrissíteni. Arról nem is beszélve, hogy én a gyakorlati alkalmazásnál sokszor elakadok. Ezen a nehézségen egészen biztosan átlendít és hatalmas pozitív löketet ad a Boldogság Mesterkurzus Prof. Dr. Bagdy Emőkével és Bagdi Bellával. Az egész napos előadás-sorozat után házi feladatként 108 napos boldogságtervet is kapnak a résztvevők. Ismerkedés szempontjából is megéri egy ilyen rendezvényre ellátogatni. Itt nagy valószínűséggel nem a villamoson lökdösődő, agresszív, büdös emberek mellé fogunk leülni.

Anamé

Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy kipróbáljam az Anamé programot. A minap épp eszembe jutott, hogy bejelentkezek egy órájukra, mikor megláttam ezt az ingyenes lehetőséget. Kiváló alkalom, hogy megismerkedjünk a Anamé program gyógyító, tisztító, energetizáló erejével. 

Gardróbvásár

Aki a szezonváltáskor feleslegesnek ítélt cuccaitól szeretne megszabadulni, a Gardrób Közösségi Vásáron teheti ezt meg. Vevőként is érdemes nézelődni, a jó hangulat miatt is. 

Podcast

A leghidegebb, bekuckózós napokon, de utazás közben is podcasteket  fogok hallgatni.  Nem rég kezdtem Rich Roll és Julie Piatt amerikai házaspár műsorait követni. Mindkettő műsorából sokat lehet tanulni, inspirálódni olyan témákban, mint hogyan éljünk egyszerűbb, teljesebb, egészségesebb életet.

Design Hét Budapest


Már szervesen hozzátartozik az őszi budapesti élethez a Design Hét. Ennek keretein belül most több kiállítás, előadás, workshop foglalkozik a design és a divat fenntarthatóságával.

Kirándulás

Már jártam egy alkalommal az ősszel túrázni a Mátrában, de egészen biztosan ellátogatok még egyszer. Pár éve fedeztem itt fel egy gyöngyszemet, Bodonyt.  Gál Krisztina él itt családjával egy parasztházban. A régi idők emlékét őrző, mégis a mai kor embere számára is lakható kincsesház önmagában látványosság, többször szerepelt lakberendezési magazinokban. Engem teljesen magával ragadott az a hangulat, nyugalom, amiben Krisztináék élnek. A házhoz tartozik egy Népi Motívumgyűjtemény, melyet ő maga ápol.

Jelenlét

Tartalmasnak ígérkezik a Pszichoforyou Szívvel Lélekkel Veletek címmel októberben induló rendezvénysorozata. Az első esemény témája a Jelenlét. Olyan aktuális kérdéseket boncolgatnak, minthogy “Miért nem tudunk kikapcsolni, amikor végre pihenhetnénk? Miért érezzük mindig azt, hogy valami mást kell csinálnunk? “

Buli

Igaz, a táncparkettet már átadtam a fiatalabb korosztálynak, de Hernan Cattaneo egész estés fellépését az Akváriumban nem hagynám ki. Az argentin  legenda, akit a mai Jim Morrisonként emlegetnek, az egyetlen művész, aki évek óta ugyanolyan színvonalasan szórakoztat. Progressive house rajongóknak kötelező! 

Amint látjátok, hiába rövidülnek a nappalok, a programkínálat nagyon gazdag. Persze ne feledkezzetek meg az alvás fontosságáról sem, kapcsoljatok vissza téli üzemmódba!JuJu

Fotók: Art Market budapest,  Slow Budapest, Secret World Retreat, K is for Kani, Bodonyi Kincsesház Facebook oldala