Hogyan éljük túl a karácsonyt

Van valaki – persze azokon kívül, akik a Jézuskában még hisznek, – aki igazán lelkesen, felhőtlenül várja a karácsonyt? Számomra is hihetetlen, hogy ide jutottam a szeretet ünnepével kapcsolatban. Pedig harmonikus családban nőttem fel, ahol mindig az együttlétről, örömről, finom falatokról és a nyugalomról szólt az ünnep.  Mégis a kötelező költekezés, evés-ivás, rengeteg pazarlás, a rohanás miatt megcsömörlöttem a karácsonytól. Ezen nem segít, hogy már októbertől zúdítják ránk a karácsonyi díszeket, dalokat, akciókat. Tulajdonképpen a karácsonyi készülődés nálam már arról szól, hogy felvértezem magamat eszközökkel, amikkel túlélhetem az ünnepet. 

Legszívesebben melegebb éghajlatra küldeném magamat feltöltődni. Bár valószínűleg ez csak ideiglenes megoldást nyújtana, mert a nyaralás előtt vagy után be kellene pótolni az ajándékozást.

Így marad az elmélkedés, álmodozás, hogy miként lehetne megvalósítani a magamfajta, kíméletes karácsonyt úgy, hogy elégedett legyen az egész család. 

Próbálom magamat távoltartani az ünnepi forgatagtól, rohanástól, költekezéstől, eszeveszett ajándékvásárlástól. A tökéletes megoldásra még nem jöttem rá. Így csak néhány ötletet tudok megosztani Veletek. 

1. Ajándékozz minőségi együtt töltött időt! Én akivel csak tehetem, vevő az ötletre, már évek óta nem tárgyi ajándékkal lepjük meg egymást. Inkább keresünk egy közös élményt, tanfolyamot, workshopot, jógaórát, előadást, amire együtt elmegyünk. 

2. Ha mégis elkerülhetetlen az ajándékvásárlás, akkor intézd el novemberben és persze szigorúan elkerülve a karácsonyi vásárok forgatagát. Már október végén készítettem egy táblázatot a vásárlási terveimről. Így észben tudtam tartani, hogy kinek kell beszereznem ajándékot, körülbelül milyen értékben. Majd nyomon tudtam követni, hogyan lesz az ötletből megvásárolt, végül becsomagolt ajándék. 

3. Élő fa helyett válassz valamilyen alternatív, környezettudatos megoldást! Gyerekkoromban karácsonykor a friss fenyőfa illata lengte be a szobámat. Mégis most már inkább elszomorít a kivágott fák látványa és magamnak pici műfenyőt állítok. Rengeteg filléres ötletet találhatunk Pinteresten arról, hogyan készítsünk magunknak fából, papírból, kiolvasott könyvekből fenyőfautánzatot. Egy kislakásban ezekkel a hellyel is spórolhatunk. Akár Szőke Gábor Miklós újrahasznosított lécekből készült fáira is beruházhatunk. 

4. Ahelyett, hogy Te járod be az országot, hívd meg inkább a családot vendégségbe Magadhoz. Ez jó ötlet, ha nem túl nagy a rokonság, csak pár embert kell vendégül látnod. Igaz, így rajtad áll a karácsony hangulata, de legalább utaznod nem kell.

5. Ha az ünnepi menü elkészítéséról van szó, de nem szeretnél napokat tölteni az alapanyagok beszerzésével és a konyhában sem, akkor meríts ötletet Szabó Jucus blogjáról. Itt könnyen elkészíthető ételekből válogathatsz, melyekhez csak öt hozzávaló szükséges. 

6. Légy Te az, aki megállja és nem kér az édességből repetát! A nagy lakomák közben könnyen elveszíthetjük a fejünket. Érdemes szusszanni egy kicsit a fogások között, figyelni testünk jelzéseit és nem fulladásig tömni magunkba a negyedik, ötödik süteményt. Hidd el megéri!

 

7. Ne hagyj fel a mozgással az ünnepek alatt sem! Kivitelezhetetlen, (legalábbis nekem az) hogy ne zökkenjünk ki így év vége felé a megszokott edzésritmusunkból. Még ha nem is töltjük minden esténket az edzőteremben, egy kisebb séta, vagy néhány otthon is elvégezhető gyakorlat biztosan belefér a napirendünkbe.

8. Jógázz, meditálj! Mivel a Jézuskától kértem Yogi Bhajan Rebirthing című könyvét ajándékba, így remélem, segítségemre lesz az ünnepek alatt a kikapcsolásban.

9. Vegyél vissza a tempóból, aludj többet! Nekem kifejezetten jelez a szervezetem, hogy lemerültek az elemeim. Mondj nemet az elhalasztható vagy felesleges programokra! Lehetetlenség az összes karácsonyi bulin résztvenni.

10. Hagyd a közösségi oldalakat. Biztos, hogy azokra az emberekre akarod fecsérelni az idődet, akik Facebookon kívánnak Neked kellemes ünnepeket? Valószínűleg karácsonyfa előtt pózoló embereket is láttál már. Állítsd át Magad pár napra offline üzemmódba, hidd el, nem maradsz le semmiről!

11. Ne gyűjtögesd a felesleges ajándékokat! Biztosra veszem, hogy ebben az évben is mindenkit fognak érni meglepetések és kap olyan dolgokat, amiknek nem veszi hasznát. Én nem halmozom fel ezeket, inkább eladom erre alkalmas fórumokon, a bevételt pedig arra költöm, amire szükségem van.

12. Méregteleníts! Már megrendeltem magamnak egy gyógynövényekből álló programcsomagot , hogy megszabaduljak a szervezetemben felhalmozódott salakanyagoktól. Gondoltam, jól jön a karácsonyi lakomák után, remélhetőleg frissebben fogom kezdeni segítségével a jövő évet.

13. Légy türelmes! Érezhetően mindenki feszültebb, fáradtabb az év végi hajrában.  Hajlamosak vagyunk a munkahelyi stresszt, az utcán összeszedett sérelmeket levezetni azokon, akikhez hazamegyünk és nem tehetnek az égvilágon semmiről. 


Mindezek tudatában kívánom Nektek, hogy teljen úgy az ünnep, ahogy elképzeltétek!

JuJu

szín- és stílustanácsadó, személyi stylist
+36 30 398 83 18
info@jujuszinesstilus.hu

https://hu.pinterest.com/jujuszinesstilus/

A képek forrása a Pinterest