színtanácsadás

5 tévhit a színtanácsadással kapcsolatban

Ha eddig azt hitted, a színtanácsadás valami szubjektív, ezoterikus varázslat, ami ráadásul drága is; vagy azt gondoltad, létezik olyan szín, ami Neked nem áll jól, akkor olvasd tovább ezt a cikket.

Összefoglalom a szín- és stílustanácsadással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb tévhiteket. Nézzük, mik ezek!

1. tévhit:  színkendők nélkül meg lehet állapítani valakinek a színtípusát

 

Aki nagyon egyértelmű eset, annál lehet ránézésre 90%-os pontossággal tudni a színtípusát, azonban teljes bizonyossággal csak a színkendők felrakása után mondhatjuk ki valakinek az évszaktípusát.

Éppen ezért nem vezet sikerre az sem, ha valaki pusztán az elméletre támaszkodva próbálja meg otthon kisakkozni, milyen színtípus lehet.

Sosem az a célom színtanácsadáson, hogy megmondjam, milyen évszaktípusba tartozol, hanem, hogy megértsd az alapokat, majd Te is lásd a különbséget, megtanuld alkalmazni a látottakat, hallottakat.

Minden színt alaposan végignézünk, hogyan viselkedik arcod közelében. Ez legalább egy-másfél órát vesz igénybe.

Akik nem ennyire egyértelműen besorolhatóak, azoknál pedig kétszer ennyi ideig is eltarthat a közös munka. Ilyenkor egy kis szünetet is érdemes tartani, hiszen könnyen elfárad a szemünk. 


Egy fénykép, egy monitoron látott arc alapján sem lehet elvégezni az évszaktípus-meghatározást.

Természetes fényre, vagy ezt imitáló speciális lámpára van szükség az arcod, és közelében a kendők viselkedésének megfigyeléséhez.

A monitor kijelzője, a fényképezőgép beállításai mind torzíthatják a valós képet.  

2. tévhit: a színtanácsadás drága, luxus

Ha azt kérdezed, miért kerül ennyibe egy színtanácsadás, akkor egy kicsit mélyedj bele a témába, mennyi mindent nyújt Neked egy színtanácsadó és miben változtathatja meg az életedet, ha megismered évszaktípusodat.
 
Összehasonlításként érdemes végiggondolni, mennyi pénzt fizetsz kozmetikusnak egy gyantázásért, a fodrásznak egy hajfestésért, (ami esetleg nem is illik a színtípusodhoz). Mennyi pénzt költesz el ruhákra egy szezonváltáskor (úgy, hogy utána akár fel sem veszed azokat).
 
Arról nem is beszélve, hogy ezek nem tartós szolgáltatások, termékek, a színtanácsadás viszont egy életre szól.

Az egész tanácsadásnak “utóélete” is van: tőlem senki nem távozik anélkül, hogy magára hagynám a színek világában. Mindenkinek készül egy személyre szabott, képekkel illusztrált jegyzet és mindenki kap egy színkártyát, melyeket bármikor segítségül hívhat vásárlásaihoz, mindennapjaihoz.


3. tévhit: a színtanácsadás valami felkapott, ezoterikus katyvasz

 
A színtanácsadás matematikai, fizikai, pszichológiai alapokon nyugszik. Már Goethe, Dalton, Newton is vizsgálta a színek hatását. Az évszakelmélet alapjait Johannes Itten svájci festő fektette le. Ő volt az, aki az emberek külső megjelenését – bőrük tónusát, szemük színét, természetes hajszínüket – az évszakokra jellemző árnyalatokkal állította párhuzamba.
 
Felismerte továbbá, hogy tanítványai azokat a színeket használták szívesen festési gyakorlataik során, amik az ő külsejüket is jellemezték. Ráadásul ezek a színek még belső tulajdonságaikkal is kapcsolatban álltak.
 

Ugyanakkor az is megkérdőjelezhetetlen, hogy a természettől mindig tanulhatunk, ez a legrégebbi “tankönyvünk”. A természetben előforduló színkombinációkat ősidők óta élvezi és harmonikusnak találja szemünk.

Mivel ezekre a színharmóniákra épül a színtanácsadás is, ebből következik, hogy megjelenésünk tervezésekor is érdemes alapul venni ezt a természet által kínált lehetőséget.

4.  tévhit: “nekem nem áll jól a sárga, a lila …”

Minden színnek hideg-meleg, világos-sötét, tiszta-kevert árnyalata létezik.
 
Így amikor egy színtanácsadó azt mondja, hogy sárga, akkor nem csak egy színről beszél, hanem érti ez alatt a napsárgát, citromsárgát, töksárgát, okkersárgát, mustársárgát, vaníliasárgát is.
 
Minden évszaktípusnak megvan a színpalettáján a neki megfelelő árnyalat egy adott színből.
 
Így például a Tavasz évszaktípusba tartozóaknak a tiszta, élénk napsárga, a Nyár évszaktípusba tartozóaknak a tompa, kevert vaníliasárga, az Ősz színtípusúaknak a meleg, telt okkersárga, a Tél színtípusúaknak a hideg, élénk citromsárga való. 

A színtanácsadás legfontosabb része, hogy végignézzük minden színnek az adott évszakra jellemző árnyalatát, hogyan viselkedik arcod közelében, majd kiválasztjuk azt, ami üdévé varázsol.
 
Általában a lila szokott a mumus lenni ügyfeleim számára, de sokan meglepődnek mennyire jól áll számukra a színpalettájuk lilája. 
 
5. tévhit: csak nőknek való a színtanácsadás

Az évszakelmélet segítségével ugyanúgy a férfiak is kihozhatják külsejükből a maximumot, mint a nők.
 
Ha sikeresebbek szeretnének lenni az üzleti életben, egy tárgyaláson, egy stresszes szituációban, vagy a magánéletben, csak javukra válhat, ha ismerik a nekik való színárnyalatokat.
 
Ha feleségüknek, barátnőjüknek szeretnének hatalmas meglepetést szerezni, akkor mindenképpen keressenek fel egy színtanácsadót. Biztosan minden nőtársamat elbűvölnék, ha az évszaktípusokról tartanának beszámolót otthon. 
 
Ha kíváncsi vagy, Te melyik évszaktípusba tartozol, milyen árnyalatok teszik ragyogóvá megjelenésed, akkor vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim valamelyikén!

Ha már ismered a színtípusodat, akkor csatlakozz a megfelelő Facebook csoportba, hogy személyre szabottabb stílustippeket kaphass vagy feltehesd kérdéseidet:

Stílusosan öltözöm Tavasz színtípusúként –  itt
Stílusosan öltözöm Nyár színtípusúként –  itt
Stílusosan öltözöm Ősz színtípusúként –  itt
Stílusosan öltözöm Tél színtípusúként –  itt
 

JuJu

szín- és stílustanácsadó, személyi stylist
+36 30 398 83 18
info@jujuszinesstilus.hu
https://www.facebook.com/jujuszinesstilus/
https://www.instagram.com/JuJuSzinEsStilus/
https://hu.pinterest.com/jujuszinesstilus/