színtanácsadás

Vajon ezt tudtad a színtanácsadásról?

Ha eddig azt hitted, a színtanácsadás valami új keletű dolog; vagy azt gondoltad, létezik olyan szín, ami Neked nem áll jól, akkor olvasd tovább ezt a cikket!

Összefoglalom a színekkel és a színtanácsadással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket, tévhiteket.

 

1. tévhit:  színkendők nélkül pontosan meg lehet állapítani valakinek a színtípusát

 

Sokan kérik tőlem, hogy ránézésre állapítsam meg a színtípusukat. Azonban teljes bizonyossággal csak a színkendők felrakása után határozhatjuk meg valakinek az évszaktípusát. 

Éppen ezért nem vezet sikerre az sem, ha valaki pusztán az elméletre támaszkodva próbálja meg otthon kisakkozni, milyen színtípus lehet.

Színkendőzés során természetes fény mellett minden színt alaposan végignézünk, hogyan viselkedik arcod közelében. 

Én fénykép vagy egy monitoron látott arc alapján nem végzek évszaktípus-meghatározást. Nem az a célom, hogy megmondjam, milyen évszaktípusba tartozol, hanem, hogy Te is lásd a saját szemeddel a különbséget előnyös és előnytelen árnyalatok között, fel tudd ismerni őket, valamint megtanuld alkalmazni, egymással kombinálni a színeidet.

Ha érdekel, hogyan zajlik nálam egy színelemzés, akkor olvasd el ezt a bejegyzésemet vagy nézd meg az erről készült videómat!

2. tévhit: a színtanácsadás drága


Ha azt kérdezed, miért kerül ennyibe egy színtanácsadás, akkor egy kicsit mélyedj bele a témába, mennyi mindent nyújt Neked egy színtanácsadó és miben változtathatja meg az életedet, ha megismered évszaktípusodat.

Összehasonlításként érdemes végiggondolni, mennyi pénzt fizetsz kozmetikusnak egy gyantázásért, a fodrásznak egy hajfestésért, (ami esetleg nem is illik a színtípusodhoz). Mennyi pénzt költesz el ruhákra egy szezonváltáskor (úgy, hogy utána akár fel sem veszed azokat).

 
Arról nem is beszélve, hogy ezek nem tartós szolgáltatások, termékek, a színtanácsadás viszont egy életre szól.
 
Az egész tanácsadásnak „utóélete” is van: tőlem senki nem távozik anélkül, hogy magára hagynám a színek világában. Mindenkinek készül egy személyre szabott, képekkel illusztrált jegyzet és mindenki kap egy nyomtatott színkártyát, melyeket bármikor segítségül hívhat vásárlásaihoz, mindennapjaihoz.


3. tévhit: a színtanácsadás valami új, jelenleg felkapott dolog

 
A színtanácsadás matematikai, fizikai, pszichológiai alapokon nyugszik. Már Goethe, Dalton, Newton is vizsgálta a színek hatását. Az évszakelmélet alapjait Johannes Itten svájci festő fektette le. Ő volt az, aki az emberek külső megjelenését – bőrük tónusát, szemük színét, természetes hajszínüket – az évszakokra jellemző árnyalatokkal állította párhuzamba.
 
Felismerte továbbá, hogy tanítványai azokat a színeket használták szívesen festési gyakorlataik során, amik az ő külsejüket is jellemezték. Ráadásul ezek a színek még belső tulajdonságaikkal is kapcsolatban álltak.
 

Ugyanakkor az is megkérdőjelezhetetlen, hogy a természettől mindig tanulhatunk, ez a legrégebbi „tankönyvünk”. A természetben előforduló színkombinációkat ősidők óta élvezi és harmonikusnak találja szemünk.

Mivel ezekre a színharmóniákra épül a színtanácsadás is, ebből következik, hogy megjelenésünk tervezésekor is érdemes alapul venni ezt a természet által kínált lehetőséget.

4.  tévhit: „nekem nem áll jól a sárga, a lila …”

Minden színnek hideg-meleg, világos-sötét, tiszta-kevert árnyalata létezik.

 
Így amikor egy színtanácsadó azt mondja, hogy sárga, akkor nem csak egy színről beszél, hanem érti ez alatt a napsárgát, citromsárgát, töksárgát, okkersárgát, mustársárgát, vaníliasárgát is.
 
Minden évszaktípusnak megvan a színpalettáján a neki megfelelő árnyalat egy adott színből.
 
Így például a Tavasz évszaktípusba tartozóaknak a tiszta, élénk nap-sárga, a Nyár évszaktípusba tartozóaknak a tompa, kevert vanília-sárga, az Ősz színtípusúaknak a meleg, telt okkersárga, a Tél színtípusúaknak a hideg, élénk citromsárga való. 
 
A színtanácsadás legfontosabb része, hogy végignézzük minden színnek az adott évszakra jellemző árnyalatát, hogyan viselkedik arcod közelében, majd kiválasztjuk azt, ami üdévé varázsol.
 
Általában a lila szokott a mumus lenni ügyfeleim számára, de sokan meglepődnek mennyire jól áll számukra a színpalettájuk lilája. 
 
Ebben a videóban további színekkel kapcsolatos tévhiteket oszlattam el, és abban is segítek, hogy közelebb kerülj a Hozzád passzoló árnyalatokhoz.
 

5. tévhit: csak nőknek való a színtanácsadás

Az évszakelmélet segítségével ugyanúgy a férfiak is kihozhatják külsejükből a maximumot, mint a nők.

 
Ha sikeresebbek szeretnének lenni az üzleti életben, egy tárgyaláson, egy stresszes szituációban, vagy a magánéletben, csak javukra válhat, ha ismerik a nekik való színárnyalatokat.
 
Ha feleségüknek, barátnőjüknek szeretnének hatalmas meglepetést szerezni, akkor mindenképpen keressenek fel egy színtanácsadót. Biztosan minden nőtársamat elbűvölnék, ha az évszaktípusokról tartanának beszámolót otthon. 
 
Olvasnál még az évszaktípusokról? Ide kattintva megtalálod az összes bejegyzésemet a témáról!
 
Ha kíváncsi vagy, Te melyik évszaktípusba tartozol, milyen árnyalatok teszik ragyogóvá megjelenésed, akkor várlak Te és a színeid szolgáltatásomon!
 
 
 

JuJu

Tankó Judit

szín- és stílustanácsadó, személyi stylist
+36 30 398 83 18
info@jujuszinesstilus.hu
https://www.facebook.com/jujuszinesstilus/
https://www.instagram.com/JuJuSzinEsStilus/
https://hu.pinterest.com/jujuszinesstilus

Frissítve: 2020. május 28.