csizma

5 szempont, amit végig kell gondolnod, mielőtt csizmát vennél

A téli kabátunk mellett a másik leggyakrabban használt darabunk a csizmánk lesz az elkövetkezendő hónapokban. Ha azt már tudod, milyen kabát illik Hozzád, mert olvastad az előző bejegyzést ( ha még nem, akkor kattints ide), akkor most rakjunk rendet a csizmaválasztás terén is.
 

1. A csizma szára

Az első dolog, amit végig kell gondolnod, ha szeretnéd, hogy jól kihasználd a cipődet, hogy nadrágot vagy szoknyát hordasz gyakrabban. Ha inkább nadrágba bújsz, akkor bokáig, maximum lábszárközépig érő csizmát keress! Az ettől magasabb szárú csizmával csak a nagyon szűk nadrág mutat jól.

 

Ha Te szoknyát hordasz gyakrabban, vagy munkahelyed megkívánja, hogy kosztümben jelenj meg, akkor ehhez párosíthatsz magasabb szárú csizmát. A térdig, térd fölé és combközépig érő csizma nem munkahelyi viselet. Szépen mutat egy formás lábon miniszoknyával, de ez az a csizmahossz, amit a legkevésbé tudsz kihasználni.  Tehát a bokától a térd alattig érő csizmák közül szemezgess, ha munkahelyre, iskolába is felvehető darabot szeretnél.

A csizma szára, főleg, ha elüt a színe a nadrágodtól, harisnyádtól, szoknyádtól, akkor vonzza a tekintetet. Emiatt ne ott végződjön, ahol a legvastagabb a vádlid, hanem alatta vagy fölötte.

Egyre nagyobb a választék bő szárú csizmákból. Ezekkel vigyázni kell, mert vastagabbnak tűnik benne a lábunk.

2. A csizma sarka

Az evidens, hogy a magas sarok nyújtja az alakot, tehát ha alacsonyabb vagy, akkor válassz magas sarkú csizmát! 

Azt tudtad, hogy a csontszerkezeted is figyelembe kell venni a sarok típusánál? Ha erősebb csontozatú vagy, vastag a bokád, akkor ehhez kell igazítani a sarok vastagságát is. Egy tűsarok mellett arányaiban vastagabbnak tűnhet a lábad. Tehát válassz inkább a tömbsarkú modellek közül!

3. A csizma színe

A szín választásánál az évszaktípusod a döntő.

 
 

A Tavasz évszaktípus válogathat olyan klasszikus árnyalatok közül, mint a karamellszín, csokoládébarna, tengerészkék, vagy meleg szürke. Azok, akik cipőből is bevállalják az élénk színeket, hordjanak mustársárgát, narancsszínűt vagy pirosat! Most a fehér csizmák is divatosak, de ne feledjék a Tavaszok, hogy nekik a színpalettájukhoz az ekrü árnyalat illik!

Ha a Nyár színtípusba tartozol,  hideg szürke, hideg barna, hideg bézs és sötétkék árnyalatok a Hozzád passzolóak. Púderrózsaszín és mályva a Te csizmaszíned, ha Nyárként romantikusabb összeállításra vágysz.  


Az Ősz évszaktípus megjelenése teveszőrszínű, csokoládébarna, karamellszínű, rozsdabarna, khaki csizmával lesz harmonikusHa valami feltűnőbbre szomjaznak, akkor leopárdmintásat viseljenek!


Télként  szürke, hideg bézs, fekete, fehér, hideg sötétbarna, bordó, legyen a csizmád! Kígyóbőr-mintás csizmával tehetik különlegesebbé megjelenésüket.

 

Azt szeretnéd, hogy magasabbnak és vékonyabbnak tűnj? Akkor egyezzen meg a csizma színe a nadrágoddal Ha szoknya van rajtad, akkor ezzel és a harisnyáddal harmonizáljon! 

4. A csizma orra:

Érdemes figyelembe venni a csizma orrát is, hegyes orral nyújtani tudsz az alakodon. A lekerekített fazon pedig a tégla alkatú hölgyeknek segít egy kicsit nőiesebb idomokat formázni. 

5. A csizma stílusa:

Bár a sor végére hagytam, mégis lényeges, hogy milyen stílusú csizmát választasz. Ha azt szeretnéd, hogy minél jobban kombinálható legyen a csizmád klasszikus fazon mellett dönts! Ne keverd a stílusokat, tehát, ha szegecses, rojtos, western stílusú csizmát választasz, akkor a ruhád is ehhez passzoljon!

 
 


+ 1 Tipp:
Jelenleg divatosak a lakk és fémhatású, fényes felületű csizmák. Ezek előnye, hogy vonzzák a tekintetet, így alkalmasak elterelni a figyelmet más területről. Ugyanakkor, mielőtt ilyet vásárolnál, tudd, hogy ezekben biztosan nagyobbnak fog tűnni a lábad. 

Szeretnéd, ha egy stylist választana Neked csizmát? Még nem ismered alaktípusodat vagy színtípusodat? Keress az alábbi elérhetőségeim valamelyikén!

Tankó Judit
személyi stylist
szín- és stílustanácsadó