stílus 50 felett

Stílusosan 50 felett I.

Nem kell akkor sem lemondani a harmonikus összképről, stílusos megjelenésről, ha már jócskán elmúltál negyven éves. 
 

Negyven felett sokan elkeserednek, mert úgy érzik, már nem ők jelentik a divattrendek célközönségét. A kilók könnyebben felkúsznak, ráadásul hol ide, hol oda. Emiatt kihívást jelent a megfelelő méretű ruha választása. Van, aki emiatt mond le a harmonikus megjelenésről. 

stílus 50 felett

Egy kis tájékozódással, tanulással, gyakorlással azonban könnyen beláthatjuk, hogy nem lehetetlenség kialakítani a korunknak, testalkatunknak megfelelő megjelenést. A színek, minták, anyagok, szabásvonalak sokszínűsége kiapadhatatlan készletet biztosítanak számunkra, hogy azt hangsúlyozzuk magunkon, ami szép és elrejtsük azt, amit már esetleg nem szívesen mutogatunk. 

Ezeket a szabályokat követve biztosan harmonikus lesz az összkép.

1. Színek


A színekben rejlő lehetőség az egyik legnagyobb adománya az öltözködésnek és a divatnak. 


Hogy pontosan milyen árnyalatokat viseljünk, arra a Johannes Itten nevéhez fűződő évszakelmélet alapján történő évszaktípus-meghatározás ad konkrét választ. A színtípusunknak megfelelő árnyalatok viselésekor üdébbnek, fiatalosabbnak, kipihentebbnek tűnik arcunk, míg az előnytelen árnyalatokról idősebbnek, fáradtabbnak, esetleg betegesnek is. Tehát negyven felett még nagyobb a jelentősége annak, hogy az évszaktípusunk színpalettájáról válasszunk arcunk közelébe színt.  

stílus 50 felett

 

Már idejétmúlt az a szabály, hogy bizonyos életkor után a színpalettánk sötétebb színeit viseljük. Ha biztosra akarunk menni, akkor persze kövessük ezt az elvet. Azonban szerencsére egyre inkább kitolódik az az életkor, amikortól valaki idősnek számít. Így ha egyéniségünk is engedi, akkor negyven-ötven-hatvan-hetven év fölött sem kell egyáltalán lemondani a színekről!

Ha esetleg úgy döntünk, nem festetjük frizuránkat, akkor az ősz hajhoz kifejezetten jól illenek a világosabb, visszafogottabb színeink, természetesen az évszaktípusunkhoz igazodva.

Aki nem ismeri színtípusát, annak klasszikus színharmóniák jelenthetnek támpontot az öltözködéshez. Egy tengerész-összeállítás (sötétkék-piros-fehér), a fekete-piros-fehér, fekete-fehér kombinációja mindig jó választás. 
Ott, ahol karcsúsításra szorulunk, viseljünk sötétebb árnyalatokat. Ne csak a szürke, fekete színekre gondoljunk ilyenkor! Bátran cseréljük le ezeket padlizsánlilára, fenyőzöldre, mélybordóra! 

Ha kevésbé merünk kísérletezni a színek párosításával, akkor öltözzünk tetőtől talpig egy árnyalatba! Így biztosak lehetünk benne, hogy tettünk valamit azért, hogy karcsúbbnak és magasabbnak tűnjünk.

2. Anyagok, minták


Kerüljük a nagy léptékű mintákat, például virágokat, kockákat, állatmintákat, mert ezek teltebbnek mutatják viselőjüket. Nem kell persze száműzni a mintás ruhadarabokat a gardróbunkból! Sőt! Keressünk hosszában csíkos ruhadarabot, ami nyújtja az alakot. Apró léptékű virágok, pöttyök, tyúklábminta, halszálkaminta is megengedett a ruháinkon.


stílus 50 felett
 

Részesítsük előnyben a klasszikus anyagokat, mint a pamut, gyapjú, len, szövet. A fényes anyagok, pl. selyem, taft, lakk, bőr kerülendők, ha van rajtunk egy kis felesleg, mert optikailag nagyobbnak tűnünk bennük. 

Aki a lazább viselet híve, nyugodtan hordjon farmert. Már csak azért is, mert kifejezetten alakformáló darabot is találunk belőlük és persze minél klasszikusabb fazonú, színű a farmernadrágunk, annál jobb. 

A merevebb anyagoknak használjuk ki az alakformáló tulajdonságát! Ilyen lehet egy erősebb szövetből készült, magasított derekú szoknya vagy nadrág is, ami képes formázni kisebb súlyfelesleget. Ugyanakkor lenge anyagok is segítségünkre válhatnak. Például egy elöl enyhén redőződő felső eltakarhatja a hasunkat. 

A folytatásban arról olvashattok, milyen szabásvonalak közül válogassatok és milyen kiegészítőkkel érdemes feldobnotok a megjelenéseteket. 

Sosem késő segítséget kérni személyes stílusod kialakításához. Ha bejelentkeznél hozzám, akkor keress elérhetőségeim valamelyikén!

JuJu

szín- és stílustanácsadó, személyi stylist
+36 30 398 83 18