Fenntartható divat

Ne vegyél több felesleges ruhát!

Volt időszak, amikor 65 párnál untam meg a cipőim számolását, nem telt el egy hét sem anélkül, hogy ne vásároltam volna magamnak valamit.

Emlékszem egy hófehér Zara kabátra is, amit csak bánatkabátnak hívtam, mivel csak azért vettem meg, mert éppen valaki összetörte a szívemet.

Ma már teljesen hidegen hagynak a leárazások, a kirakatok, új ruhát egyáltalán nem vásárolok. Korábban sem sűrűn tettem, de háromnegyed éve nem is mentem fast fashion üzlet közelébe azzal a céllal, hogy magamnak nézelődjek, csak ügyfelemnek.

A felesleges ruháimat eladtam, elajándékoztam. Igyekszem egy magamfajta kapszulagardróbot fenntartani, aminek minden darabját teljes mértékben szeretem és használom.

Fenntartható divat

Persze nem csak a minimalista életmód elvei szerint élőknek kell elgondolkodniuk a vásárlási szokásaikon!

2019-ben már senki nem hunyhat szemet afelett, hogy a divatipar a második legszennyezőbb iparág a világon az olajipar után

Ami engem leginkább sokkolt és ráébresztett arra, hogy ez így nem mehet tovább, változtatni kell az eddigi szemléleten, az a True Cost című film volt. Ha eddig nem nézted meg, akkor mindenképpen javaslom! Itt megtalálod.

2013. április 24-én Bangladesben összeomlott a Rana Plaza nevű épület, amiben egy hatalmas ruhagyár is működött. A katasztrófában 1134-en veszítették életüket, és több mint 2500-an sérültek meg.

A tragédia elkerülhető lett volna, ha nem embertelen körülmények között, és megrepedt falú, romos épületben dolgoztak volna a főként női munkások. Napi 300 forintnyi bért kapnak azok a nők és gyerekek, akik a fast fashion üzletek polcaira kerülő dolgokat készítik. 

Tehát ma már mindenkinek, aki kicsit is törődik a környezetével, eszébe kell jutnia , hogy azért, amiért ő csak beszalad a plázába, és fillérekért beszerez egy leárazáson, valaki más drágán megfizet.

Legyél tudatos a vásárlásban!

Gondold végig ezeket a dolgokat, mielőtt legközelebb vásárolnál valami újat:

 • Miért vásárolom meg ezt a ruhadarabot? Nem csak valamilyen negatív érzelem, stressz, valami más, pénzzel nem megszerezhető dolog hiánya visz bele a vásárlásba?
 • Tényleg szükségem van rá? Éppen elhasználódott valami létfontosságú ruhadarab a szekrényemben, és ezt feltétlenül pótolnom kell? 
 • Biztos, hogy befér még ez a szekrényembe? Nem túlzsúfolt már így is?
 • Nincs ehhez hasonló darabom már? Nem helyettesíthető semmi mással ez a kiszemelt dolog?
 • Fel fogom venni az elkövetkezendő évben minimum harmincszor?
 • Nem lenne több értelme valami tartós boldogságot eredményező, maradandó dologba fektetni a pénzemet? Például tanulni valami új dolgot, beiratkozni egy edzőterembe, elmenni egy jógaórára.
 • Vajon nem csak azért akarom annyira azt a kiszemelt rúzst vagy táskát, mert a barátnőmnek, vagy az instán annak a celebnek, influencernek is olyan van?
 • A múltkor mennyi örömet is szerzett az az új cipő? Lehet, hogy már nem is emlékszem rá?
 • Mi lenne, ha használtan vennék valamit, ha már csillapíthatatlan a ruhaéhségem?
 • Eszembe jut legalább három-négy szett, amiben tudom viselni a megvenni kívánt ruhát?
 • Mi lenne, ha aludnék még rá egyet, és csak akkor venném meg, ha holnapután is annyira azt érzem, hogy nem tudok nélküle élni?

 

Biztos, hogy újat kell venned?

Sokan automatikusan úgy érzik, hogy venniük kell valami ruhát, amint adódik erre alkalom, legyen szó esküvői meghívásról, céges vacsoráról, buliról, nyaralásról. Holott nagy valószínűséggel az emberek többségének már most annyi ruhája van, hogy akár élete végéig is elég lenne.

Nem lehet, hogy elég, ha előveszed mondjuk a kedvenc ruhádat és azt más ékszerekkel vagy egy különleges harisnyával kombinálod? Mi lenne, ha új színpárokat próbálnál ki? Vagy a  sminkedet újítanád meg? 

Vagy nézz szét egy second hand boltban! Hidd el, hogy nem fog összedőlni a világ és végül jó érzéssel fog eltölteni, hogy Te már egy lépéssel előrébb jársz, és tudatos vagy a vásárlásban is!

Hatalmas szerepe van annak, hogy nem vásárolok össze-vissza, hogy tudom, milyen évszaktípusba tartozom, és azt is, milyen szabásvonalak passzolnak a testalkatomhoz.

Ha Te is szeretnél tenni valamit a divat fenntarthatóságáért, tudatosabban vásárolnál, örülnél neki, ha átláthatóbb lenne a gardróbod, úgy, hogy eközben mindig harmonikus a megjelenésed, akkor várlak megújult, Te és a stílusod szolgáltatásomon. 

Olvasnál még a témáról?

Kövesd a blogomat, hiszen éppen belefogtam a Project 333 tavaszi kapszulagardrób-kihívásba. Hamarosan megosztom eddigi tapasztalataimat. 

JuJu

szín- és stílustanácsadó, személyi stylist

A képek forrása a Pinterest