50+ stílus

Stílusosan 50 felett III.

Írtam már róla a blogon, hogyan alakítsd ki a ruhatáradat, ha már túl vagy a negyedik vagy akár az ötödik x-en.

Lemaradtál?  Akkor ebben a posztban olvashatsz olyan színekről, anyagokról, mintákról, amik előnyösek lesznek számodra. Ez a korábbi  a bejegyzés pedig a megfelelő szabásvonalak és kiegészítők választásához ad támpontot. 

Miért fontos a frizura és a smink?

Mert az arcodon akad meg legelőször a tekintet. Igaz, hogy arcunk, nyakunk, dekoltázsunk bőre árulkodik először a korunkról, ami ijesztő lehet. Ugyanakkor rengeteg lehetőség kínálkozik az összkép tökéletesítésére: egy jó hajvágás mínusz tíz év, egy színtípusunkhoz passzoló szemhéjpúder és szempillaspirál szintén mínusz egy tízes. Egy vidám, színes kendő pedig eltereli a figyelmet a kerekebb csípőről, tehát ez is mínusz öt év. 

stílus 50 felett

Frizura 50 felett

Rengeteg múlik egy jól sikerült hajvágáson. 

Rövid vagy hosszú legyen a hajunk?

Középhosszú vagy rövid frizurában gondolkodjunk.

Hacsak nem nagyon vastag  a nyakunk, akkor bátran válasszunk egy laza, rövid fazont! 

frizura 50 felett

Ovális arcformához egészen biztosan jól fog állni. Ha kerekded az arcunk, akkor olyan frizura lesz számunkra előnyös, ami nyújtja az arcformánkat. Amennyiben inkább szögletesség jellemző arcunkra, akkor legyen aszimmetria a hajvágásban. 

Felejtsük el a túlságosan mesterkélt tupírozást, dauert és a hajlakkot! Sokkal fiatalosabbnak fogunk tűnni, ha természetes a hajviseletünk!

Frizuránk színe is hozzájárul  harmonikus megjelenésünkhöz. Ragaszkodjunk az évszaktípusunknak megfelelő árnyalatokhoz! Aki nem ismeri évszaktípusát, és mindenképpen festetni szeretné a haját, biztosabb, ha az eredetihez képest csak árnyalatnyi különbségekkel próbálkozik. 

Az ősz haj hallatán sem kell nagymamáink kontyos frizurájára asszociálni, hiszen kifejezetten vagány hajakat lehet vágatni ezüstösen csillogó hajkoronából.

Mivel egy előnytelen szín rossz árnyékot vet az arcunkra, gyakorlatilag kedvezőtlen kölcsönhatásba lép az arcunk természetes színével, így be is sárgíthatja, szürkítheti azt, sőt kiemelheti karikáinkat, ráncainkat is. Emiatt még nagyobb szerepe van az idő előrehaladtával annak, hogy évszaktípusunknak megfelelő színeket viseljünk arcunk közelében. Éljünk ezzel a természet kínálta, teljese ingyenes “biobotox”-szal!

Mit tegyünk, ha ráncos a nyakunk?

Akinek vastag, ráncos a nyaka, akkor félhosszú hajviselettel tudja leplezni. Ezen kívül sállal, kendővel, magasított nyakú felsővel, garbóval, vagy magasan záródó galléros inggel tudjuk eltakarni.

Nyaktorna-gyakorlatokkal is segíthetünk bőrünknek  a feszesség megtartásában, visszanyerésében. 

Smink 40 felett

Alapozóból, korrektorból válasszunk folyékony állagút, mivel az ettől eltérő textúrájú sminkszerek könnyen “megülhetnek” a ráncainkban. 

50 felett smink

Szemünk sminkelésekor kerüljük a fényes, csillogó szemhéjpúdereket, inkább mattal helyettesítsük. 

Az erős kontúrokat felejtsük el a szem- és a száj hangsúlyozásánál is, mert ezek szinte biztosan megkeményítik a vonásainkat és öregíteni fognak.

Válasszunk szempillaspirálból is inkább barnát a lágyabb hatás érdekében! 

Rúzsunk árnyalata illeszkedjen színtípusunkhoz!

Leheletnyi arcpírt alkalmazzunk, és legyünk tisztában vele, hogy a rózsás vagy a barackos pír illik-e hozzánk!

Egy kritikus pont: a szemöldök

Szemöldökünk keretet ad szemünknek, arcunknak azaz a mindennapi kommunikáció során nagyon fontos szerep jut neki, és befolyásolja látszólagos korunkat. 

A legfontosabb, hogy a természetességre törekedj, vagy ha tetováltatod, természetellenes formájúra, vékonyra szedeted, akkor légy tisztában ennek hatásával!

Mielőtt feketére festetnéd, tetováltatnád a szemöldöködet, tudd, hogy a fekete csak a Tél évszaktípusnak áll jól!

Egy fekete színű szemöldök zorddá, szúróssá teszi szemünket, öregebbé arcvonásainkat. 

A nagyon vékonyra szedett, a természet adta vonaltól eltérő helyre rajzolt, vagy tetovált szemöldöktől csodálkozó vagy mérges, szúrós lesz a tekinteted.

Szemüveg

Rossz hír azoknak, akik még nem ismerik színtípusukat, hogy egy előnytelen színű szemüvegkeret is idősebbnek tüntet fel minket korunknál. Ráadásul a keret fém részét is színtípusunkhoz kell igazítani, hiszen az ezüst a hideg színtípusoknak áll jól, az arany pedig a meleg színtípusoknak.

50 felett szemüvegkeret

Ha kerek az arcunk, akkor ettől eltérő formájú keretben gondolkodjunk, ha szögletes, akkor is ezt az elvet kövessük. 

Tilos

Lássuk, még egyszer összefoglalva, hogy mi az, amit inkább kerüljünk:

  • erősen tupírozott haj
  • természetellenes dauer
  • tetovált szemöldök
  • erőteljes smink
  • erős kontúrok
  • minden, ami fekete

Ha szeretnéd, hogy együtt alakítsuk ki külsődet, akkor várlak személyes tanácsadásaimon, workshopjaimon.

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg ismerőseiddel, barátnőiddel, munkatársaiddal is!

JuJu

Tankó Judit

stylist, szín- és stílustanácsadó

A képek forrása a Pinterest