ősz évszaktípus

Az évszaktípusok és személyiségjegyeik

Hasonló tulajdonságokkal bírnak- e ugyanabba a színtípusba tartozó emberek?

Az évszakelmélet Johannes Itten, svájci festő nevéhez kötődik. Ő volt az, aki párhuzamot vélt felfedezni az emberek természetes árnyalatai ( bőr, haj, szem színe) és az évszakokra jellemző színek között.

Itten még ennél is tovább ment.  Azt mondta, hogy az azonos típusba tartozó emberek lelki beállítottsága is azonos képet mutat.

Tanítványainak azt a feladatot adta, hogy fessenek egy képet olyan színekkel, amik szerintük harmonizálnak egymással. A festő az elkészült művekről pontosan meg tudta állapítani, hogy melyiket melyik növendék készítette. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy kapcsolat van személyiségjegyeink és évszaktípusunk között is.

Hogy van ez a gyakorlatban?

Én azért egy picit fenntartásokkal kezelem ezt a dolgot. Nem vésném kőbe, hogy mindenkire igaz minden egyes tulajdonság. 

Ha magamból indulok ki, az én esetemben sem teljesen helytálló a leírás, de azért a főbb jegyek igazak rám.

Változó, hogy ki mennyire beszédes egy találkozás alkalmával. Akik jobban megnyílnak egy-egy tanácsadáson, azokon többnyire felfedezem a színtípusukra jellemző tulajdonságokat.

Tavasz évszaktípus

Ennek a típusnak a szülöttei megjelenésükben is vidámak, ragyogóak. Élénk színeiknek köszönhetően sokáig fiatalok maradnak. Személyiségjegyeikben is egy üde tavaszi pillangóhoz hasonlítanak. Tehát barátságosak, őszinték, érdeklődőek, nyitottak, kedvesek, bájosak. Jó kommunikációs készséggel rendelkeznek és általában rendszeretőek. 

tavasz típus

Nyár évszaktípus

Az évszaktípus színei kicsit sejtelmesek, romantikusak. Így ők maguk is álmodozó, romantikus lelkületűek. Társaságkedvelőek, de nem engednek akárkit könnyen közel magukhoz. Ha megnyílnak, akkor viszont elbűvölnek kellemes modorukkal.  Nyugodt, optimista természetük  igazi kincs.

nyár évszaktípus

Ősz évszaktípus

Mindenki irigyli ennek a ritka színtípusnak a szülötteit, hiszen meleg, telt színeik révén ők azok, akik a legbarátságosabb benyomást keltik. Könnyen a társaság középpontjává válnak. Önzetlenek, segítő szándékúak. Nagyon jó a problémamegoldó-képességük, mivel reálisan fel tudják mérni a helyzeteket. Természetkedvelőek és sokszor kalandvágyóak. 

ősz évszaktípus

Tél évszaktípus

A külső tulajdonságaik alapján is feltűnő jelenségek. Ők azok, akik sokszor drámai megjelenésüknek köszönhetően kerülnek a társaság középpontjába.  Fellépésük is magabiztos. Határozottan, töretlenül követik céljaikat. Szókimondó természetűek. Vonzódnak a különleges, olykor drága dolgokhoz. 

Tél évszaktípus

Személyes tapasztalataim

Vajon amiatt, mert a Tavasz évszaktípus a legkíváncsibb, legérdeklődőbb, vagy azért, mert én magam is Tavasz típus vagyok, de azt egyértelműen kijelenthetem, hogy velük telik a legközvetlenebben, legvidámabban a tanácsadás, és egészen hosszasan elbeszélgetünk. 

Ez már tényleg csak legenda, de valahol azt olvastam, hogy párválasztásunk során is hasonló színtípusok vonzzák egymást. Tehát hideg típus a hideg típushoz, azaz nyár a nyárhoz vagy a télhez; és tavasz a tavaszhoz vagy őszhöz. 

Érdekes lenne erről készíteni egy felmérést. Mindenesetre a férjem Ősz típus, tehát ránk igaz a megállapítás. 

Vajon Te melyik évszaktípusba tartozol?

Felfedezted valamelyik típus jegyeit magadon? Természetesen tévútra vihet, ha színkendőzés nélkül akarunk következtetni a személyiségjegyeinkből évszaktípusunkra. 

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy csakis a színkendők adnak pontos választ arra, hogy melyik színtípusba tartozunk. Ránézésre vagy belső tulajdonságok alapján nem lehet kijelenteni semmit biztosan.

Olvasnál még  az évszaktípusok jellemzőiről, ajánlott öltözködésükről?

Tankó Judit

JuJu

stylist, szín- és stílustanácsadó