színtanácsadás elméleti háttere

A színtanácsadás elméleti alapja

Aki eddig azt gondolta, hogy a színelemzés, színtanácsadás csak valami új divathóbort, az mindenképpen olvassa el a következő sorokat!
 

Az évszakelmélet Johannes Itten, svájci festő nevéhez kötődik, de rajta kívül Newton, Goethe, Dalton, Max Lüscher, magyarok közül pedig Nemcsics Antal is vizsgálta a színek hatását.

Egyáltalán mi az, hogy szín?

A szín elektromágneses sugárzás.  Mindegyik színnek különböző a hullámhossza és a rezgésszáma.
színtanácsadás elméleti háttereMivel a szín egy energiahullám, így nemcsak látható, hanem érzékelhető is. Erre jó példa, hogy a vakok közül néhányan képesek tapintással is érzékelni a színeket.
 
 

Milyen jelentősége van a színeknek mindennapjainkban?

 
Régóta ismert tény, hogy agyunk működését befolyásolják a színingerek. Egy helyiség falának, berendezésének árnyalata hatással van kedélyállapotunkra, étvágyunkra, koncentrációs képességünkre, kreativitásunkra és energiaszintünkre is. Ugyanígy az általunk viselt színekkel is hatást tudunk gyakorolni a környezetünkre és saját magunkra is. 
 
színek jellemzői
 
Ebből következik, hogy ismernünk kell a színek pszichológiai hatását, hogy mindig az alkalomhoz megfelelően öltözhessünk fel. 
 
Másrészt törekednünk kell arra, hogy ruháink színe harmóniában álljon természetes színeinkkel. Ellenkező esetben, ha valaki ránk néz, nem fog tudni “elvonatkoztatni” a diszharmonikus látványtól. Így esélyünk sem lesz arra, hogy valódi énünkre tekinthessen, azaz precíznek, megbízhatónak, szimpatikusnak, vagy akár professzionálisnak lásson minket.
 

A színelemzés során természet adta színeinkkel összhangban álló árnyalatokat keressük. 

Ehhez először megvizsgáljuk bőrünk, hajunk, szemünk színét a legfontosabb színtulajdonságok mentén. Lássuk, mik ezek!

Mi jellemzi a színeket?

A színezet: ez a szín maga. 

A szín tónusa lehet hideg vagy meleg. A hideg színek hideg érzetet keltenek bennünk, a meleg színek pedig meleget. 

hideg meleg színek

Ez a bennük lévő sárga és kék festék mennyiségétől függ. Minél több sárgát tartalmaz egy szín, annál melegebb, minél több kéket, annál hidegebb.

A világosság azt mutatja meg, hogy az adott árnyalat a fehérhez vagy a feketéhez esik közelebb. 

színek jellemzői

Ha skálán kell ezt szemléltetni, akkor az egyik végpont a skálán a fehér, a másik a fekete és közte helyezkednek el ugyanannak a színnek különböző árnyalatai. 

A telítettséggel mérhetjük azt, hogy mennyire élénk az adott szín.

szín színtelítettség színek jellemzői

A telítettség úgy ábrázolható egy skálán, hogy a skála egyik végén a szürke található, másik végén a tiszta, élénk szín.

Mi jellemzi saját természetes színeinket?

 
Amit a legkönnyebb kijelenteni saját színeinkről, hogy világosak vagy sötétek. Ettől már egy picit hosszasabb szemlélődést kíván annak a megállapítása, hogy élénkek (telítettek) vagy inkább tompák (telítetlenek) az árnyalataink.
 
Amit nem egyszerű laikusként meghatározni, hogy színeink hidegek vagy melegek.
 
Melanin, karotin és hemoglobin nevű festékanyagok színezik hajunkat, bőrünket, szemünket egyedivé. A melanin barna, a karotin sárgás, a hemoglobin kékesvörös színt ad. 
Attól függően, hogy ezek a pigmentek milyen arányban keverednek, a bőralapszín lehet meleg, aranyló sárga vagy kékes-szürkés rózsaszín. 

Mi a színelemzés célja?

 
Saját színadottságainkkal kell harmonizálnia ruháink színének is. Hiszen egy rózsaszínes bőrtónusú, hamvas hajszínű, kék szemű személyen  kevésbé mutat jól egy narancsvörös ruha. Míg egy barackos bőrtónusú, meleg zöld szemű, vöröses hajú illetőn nem előnyös egy jeges rózsaszín árnyalat. 
 
színtanácsadás elméleti háttere
 

A színelemzés során minél több árnyalatot megvizsgálunk színkendők segítségével arc közelben. Így a tanácsadás végére kirajzolódik, hogy hideg vagy meleg, világos vagy sötét, élénk vagy tompa árnyalatokban ragyogunk igazán, azaz a Tavasz, Nyár, Ősz vagy Tél típus színpalettája a legelőnyösebb számunkra.

Hogyan is zajlik pontosan egy ilyen tanácsadás? Olvasd el itt!

Még csak ismerkedsz a stílusban rejlő lehetőségekkel? Akkor iratkozz fel hírlevelemre, melyhez most ajándékba kapod 10 lépés a harmonikus megjelenéshez című mini e-bookomat. 

JuJu

Tankó Judit

stylist, szín- és stílustanácsadó

A képek forrása a Pinterest