Stílustükör könyv

Stílustükör – egy könyv a lelkednek és a megjelenésednek

Mindig nagy örömre szolgál, ha olyan szerzőre, oldalra bukkanok, aki – hozzám hasonlóan – a stílus, a megjelenés mellett a lélekkel, az öltözködés pszichológiájával is foglalkozik, mert a két dolog elválaszthatatlan egymástól.  Olvass tovább, ha Te is így gondolod, mert ebben a bejegyzésben egy ilyen szerzőről, oldalról, és könyvsorozatról lesz szó!

Aki egy kicsit is törődik Magával, megjelenésével, már biztosan többször találkozott élete során azzal a kérdéssel, hogy:

  • Ki vagyok én? Milyen az én stílusom?
  • Hogyan is kéne kifejeznem magam a megjelenésemmel?
  • Mit üzenek magamról a világnak? Kinek öltözködöm?
  • Mit viseljek színeimnek, testalkatomnak és az alkalomnak megfelelően?
  • Milyen smink és frizura illik arcformámhoz?

Útmutatóul szolgál Horváth Éva és Horváth Balázs könyvsorozatának első kötete.  

Stílustükör könyv

Ahogy a könyv címe is mutatja, reális képet ad öltözködésünk, stílusunk jelenlegi helyzetéről, mozgatórugóiról, és lehetőséget biztosít a változásra.
 
Személyes tanácsadásaim során tapasztalom, hogy mennyire lebecsülik magukat a magyar nők. A könyv egyik legnagyobb erénye, hogy segít egy reális énkép kialakításában, önszeretetünk növelésében is. 

Nemcsak arra ad ötleteket a Stílustükör könyv, hogyan hozzuk ki magunkból a legjobbat, hanem segít átlátni bizonyos összefüggéseket, megérteni alapvető fogalmakat a divat és az öltözködés világában. 

Saját stílusunk kialakítása során biztos kiindulópont, ha ismerjük az öltözködés pszichológiáját és a testbeszéd jelentőségét.  A könyv rávilágít a divat és a stílusos öltözködés közötti különbségre is.  Ha megértjük a divatvilág, a márkák és a reklámok manipulációját, és elfogadjuk önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk, ez nemcsak önbecsülésünkre, hanem vásárlási szokásainkra is kedvező hatással lesz. A Stílustükör segít rátalálni színeinkre, a hozzánk illő anyagokra. Útmutatóul szolgál a mindennapos arc- kéz-, lábápoláshoz, sminkeléshez és  frizuraválasztáshoz. 

Horváth Évát kérdeztem a kiadvánnyal kapcsolatban:

1. Hogyan született meg a könyv ötlete?

Évek óta sok öltözködéssel, stílussal foglalkozó könyvet, cikket elolvastam, rengeteg ilyen tematikájú műsort megnéztem és mindig az volt az érzésem, egy átlagember szemével nézve, hogy igazából nem érthetőek. Keverik a szezont a fazonnal, egymásnak ellentmondó dolgokat írnak és mondanak, valami mintha nem lenne igaz. Elkezdtem ezeket a tényezőket több szakember segítségével és sok utánajárással, több év alatt rendszerezni, aminek végül ez a könyvsorozat lett az eredménye.

Stílustükör könyv

2. Kiknek és miben segít a Stílustükör könyv?

Azoknak az embereknek segít, akik elakadtak a stílusuk kialakításában, akik elvesztek a sok információdömpingben vagy a stílus- és a divat területén dolgoznak és egy újabb struktúrába, újabb nézőpontba szeretnének betekinteni. 

3. Miben más ez a könyv, mint a többi, hasonló témájú kiadvány?

A könyvsorozat első kötetének fő erőssége az öltözködéspszichológia, és a hozzá tartozó gyakorlati önismereti feladatot tartalmazó melléklet, ami a könyv több mint harmadát elfoglalja. Ezt a részt egy szakpszichológussal, dr. Horváth Lászlóval együtt írtam, aki nagy segítségemre volt, valamint rátaláltam egy amerikai öltözködéspszichológiával foglalkozó pszichológus könyvére, amit magunknak le is fordítottunk és beleszőttünk a könyvünkbe. A színekről, stílusokról, sminkelésről szóló részek körbeölelik a fő mondanivalót.

4. Az évszaktípusokról is szól egy fejezet a könyvben. Te ismered a színtípusodat, és ennek megfelelően öltözködsz?

Nagyon fontosnak tartom, hogy ismerjük meg, melyik évszaktípusba tartozunk. Ez a tudás segít eligazodni minket a ruhaboltok, sminkszínek és kiegészítők világában. Természetesen nem baj, ha nem tartjuk be szigorúan a szabályokat, de a ruhatárunk lehetőleg az előnyös színekben pompázzon. Igen, voltam ilyen tanácsadáson és azóta a színpalettámhoz igazítom a ruhatáramat, valamint a kiegészítőimet. Ez az ismeret nagy élmény és egy szilárd alap a vásárláshoz, ami felszabadítóan hat rám.

5. Ha csak egy dolgot fogadnának meg a nők a könyvedből, akkor mi legyen az? Mit tartasz a könyv legfontosabb üzenetének?

A könyv lényege az, hogy mindegy mit csinálsz, hogyan öltözködsz, hogyan sminkelsz, csak tudatosan tedd. Ha nincs kedved aznap jól kinézni, nem baj, de egy szint alá ne engedd magad és értékeld a külsőddel kapcsolatos erőfeszítéseidet, kiadásaidat. A könyv másik üzenete, hogy egy jól felépített ruhatárból képtelenség rosszul felöltözni, legyen az bármilyen program, így egész évben magabiztosan stílusos leszel.

6. Mi az, amiben szerinted leginkább fejlődniük kell még a magyar nőknek, ha a megjelenésükről van szó?

Ne keressenek kifogásokat a változtatásra, ha elégedetlenek a kinézetükkel.Merjenek minőségibb, egyedibb márkák felé elmozdulni és ha, elbizonytalanodtak, kérjenek tanácsot egy számukra szimpatikus, hiteles szakembertől a stílusjegyeik precízebb kialakításához. Bár a legnehezebb azt beismerni, hogy egy kis útmutatásra van szükségünk.

Stílustükör könyv

7. Milyen stílusbakikat nem lenne szabad elkövetnie egy nőnek?

Szerintem a kishitűség táplálta slamposság, igénytelenség vizuálisan a legbántóbb, még ha ezt trendinek gondolja is valaki. Persze ez ízlés kérdése is. Ízlésről meg nem lehet vitatkozni…

8. Szerinted miért nem találják sokan a stílusukat?

Mert másokat próbálnak követni, utánozni, nem pedig önmagukra figyelnek vagy nem szánnak rá elég időt-energiát. A saját valódi igényeik, érzéseik, elvárásaik jó útmutatók, csak merni kell előcsalogatni és hallgatni rájuk. Saját kinézetünket saját magunknak jó kitalálni, de egy jó szakember hatékonyabbá tudja tenni a ruhatárra szánt erőforrásokat (időt, pénzt, energiát lehet vele nyerni). Ha fontos nekünk a külsőnk, gondoljuk végig, mivel szabotáljuk a stílusunk kialakítását.

9. Milyen hatással lehet az önbizalom-hiány öltözködésünkre, ezáltal mindennapjainkra?

Ha inkább bevállaljuk, hogy slamposak leszünk, minthogy változtassunk és ezért napról napra emiatt titokban feszengünk, akkor önigazolást nyer, hogy „igen, én nem vagyok elég értékes”. „Nem érdemlem meg a jobb kinézetet”, gondolatkör mérgezően hat ránk, amiből nehéz kitörni.

10. Stílustanácsadók, stylistok számára is hasznos lehet a könyv?

Nekik annyiban tudunk újat mondani, hogy nem jelent még meg olyan könyv magyarul, mely az öltözködéslélektant a családi mintáktól kezdve a média globális hatásáig felölelné. Ezek a szakemberek nap, mint nap nagyon sokféle emberrel találkoznak. Mindenkinek más a története, más a motivációja, azaz miért pont így öltözik, mekkora változást akar elérni a külsejében (hová akar eljutni). Nehéz gyorsan és pontosan megérteni az ügyfél lelki mozgatórugóit, azaz mit miért imád vagy utál, hogy hatékonyan tudjon dolgozni. Ez a könyv lerövidítheti az ügyfél megismerésének és megértésének a folyamatát, valamint támaszt adhat a tanácsadás során fellépő (kommunikációs vagy egyéb) problémák leküzdésére. Összességében egy újfajta, gyakorlatias látásmódot kapnak.

11. Milyen visszajelzések érkeztek a könyv olvasóitól?

Kellemes meglepetésért minket, mert az öltözködéslélektan fejezet mélységén és részletességén sokan fellelkesültek és további témakörök megírását javasolták. Több kritikát kaptunk azzal kapcsolatban, hogy csak e-book formájában kapható a könyv. Ezért elhatároztuk, hogy papír alapon is meg fogjuk jelentetni az öltözködés-lélektani fejezet kibővített részét, valamint több érdekes meglepetéssel is készülünk. Ezeket a könyvhöz tartozó honlapon, interaktív formában lehet majd kipróbálni és használni.

Stílustükör könyv

12. Miről fog szólni a könyv második része?

A könyvsorozat második része (Stílustükör 2. – A ruhatárról másképpen Nőknek) a nagybetűs gyakorlati útmutató. Szó lesz benne ruhadarabok típusairól és a részletes felosztásukról, megállapíthatod testalkatodat és ezek alapján konkrét segítséget kapsz a testalkatod szerinti helyes öltözködéshez valamint a ruhatárad tudatos kialakításához, hogy egész évben stílusos legyél. Ezzel a könyvvel a legtöbbet hozhatod ki magadból.

13. Fogtok férfiak számára is készíteni egy hasonló tematikájú kiadványt?

Igen, előkészületben sorozatunk 3. kötete, ami kizárólag a férfiaknak fog szólni. Ebben nem a megszokott milyen öltönyt viseljek témáról lesz szó, hanem elkalandozunk a férfi öltözködéslélektan világába és sok praktikus tanácsot fogunk adni a stílusuk kialakítására, finomítására, az öltönyön túl.

14. Milyen további terveitek vannak?

Létrehoztunk egy weboldalt és egy Facebook oldalt Color Me Bead néven. Itt a természetben, a kultúrában és a divatban fellelhető csodás színkombinációk sokszínűségét és a hozzájuk kapcsolódó érzéseket szeretnénk bemutatni, egy kis ékszerbe csomagolva. Mivel rajongunk két, Magyarországon még kevésbé ismert ékszerkészítési technikáért, a kumihimóért és a sujtásért, ezeket fogjuk hétről hétre bemutatni, csodás színkombinációk formájában. Plusz lesz egy kis meglepetés is!

Számomra is tartogatott új felismeréseket, szívmelengető gondolatokat, tanulságokat a könyv. Ajánlom mindenkinek, aki szeretné megismerni jobban önmagát, fejlesztené stílusérzékét, testbeszédét, javítana vásárlási szokásain, azaz közelebb kerülne harmonikusabb önmagához!

Bele is lehet lapozni a könyvbe a Stílustükör oldalán, mielőtt megrendeled. További ízelítőül olvasd Éva blogját, ahol igazán egyedi témákat vet fel! Ebben a posztban például mindent megtalálsz, amit az övek viseléséről tudnod kell. Újdonságokért, aktualitásokért, mindennapi inspirációért, lélekmelengető gondolatokért kövesd Facebook oldalát, Instagramját, valamint a Color Me Beadet is!

Tudtad, hogy Éva is készített velem interjút? Ha még nem olvastad, akkor itt az ideje!

JuJu

stylist, szín- és stílustanácsadó