kapszulagardrób

Project 333 kapszulagardrób kihívás – Így viseltem 3 hónapon keresztül 33 ruhadarabot

Hiszel a kapszulagardróbban? Én egyre inkább!

Miért vágtam bele a kihívásba?

Az utóbbi években a felhalmozás helyett a gardróbom tartalmának optimalizálását, csökkentését választottam. Feleslegesnek érzem már, hogy végtelen sok ruhám, cipőm, táskám, ékszerem legyen.  

A Project 333 kihívás teljesítésével az volt a célom, hogy lássam, mennyi ruha kell egy szezonra, elég-e 33 darab.

Project 333 fenntartható divat

Amikor beköszöntött a nyár még egy pillanatra végigsuhant az agyamban, hogy be kéne szerezni valami újat. Aztán a következő gondolatom az volt, hogy teljesen felesleges. Van annyi ruhám, ami arra a szűk három hónapra bőven elegendő. 

Project 333 fenntartható divat

Esküvőre is hivatalos vagyok, de könnyen rájöttem, hogy egyáltalán nem fog összedőlni a világ, ha ugyanabba a szettbe megyek, amit már viseltem ugyan más esküvőn, de gyakorlatilag nem is volt rajtam azóta. Felesleges új alkalmi ruhát venni azért, hogy jó esetben kétévente megjelenjünk benne valahol. 

Project 333 fenntartható divat

Szeretnéd Te is elsajátítani ezt a gondolkodásmódot? Ajánlom ezt a bejegyzésemet! 

Írtam már arról, hogy ez korántsem volt mindig így.

Szenvedélyem volt a vásárlás, igaz sosem a fast fashion felé húzott a szívem, hanem a second hand boltokba. Tizennyolc éves korom óta szerzem be ruháim, kiegészítőim 90 %-át turkálóból. 

Project 333 fenntartható divat

Természetesen nem azt jelenti, hogy most már önmegtartóztató életmódot élek, sanyargatom magam, és soha többé nem fog semmi új a kezem vagy pénztárcám ügyébe kerülni.

Inkább csak arról van szó, hogy meggondolom nem egyszer, hanem kétszer, hogy mi az, ami kell, és sohasem újonnan szerzem be. 

Project 333 fenntartható divat

Miről szól pontosan a Project 333 kihívás?

Három hónapon keresztül harminchárom ruhadarabból kell felöltözni. Ebbe a kapszulagardróbba beletartoznak a kiegészítők, ékszerek is, a jegygyűrű kivételével. 

Project 333 fenntartható divat

Hogyan készültem fel a kapszulagardrób-kihívásra?

Az előkészület volt a legizgalmasabb. Mert napokig sakkoztam a ruhákkal, kiegészítőkkel, hogy mi kerüljön bele a  33-as szelekcióba. A naplómban írtam össze a listát, amit folyamatosan emésztgettem, módosítgattam a kihívás kezdetéig. 

Project 333 fenntartható divat

Április-május-június volt  a bűvös három hónap. Mivel ez az időszak legalább két évszakot ölel fel, (sőt, április elején még téli hideg volt) egy kicsit fejtörést okozott, hogy hideg vagy meleg ruhákat válogassak be többségében. 

Project 333 fenntartható divat

Próbáltam megsaccolni, hogy vajon már április közepén beköszönt a forróság, vagy majd csak júniusban. Nem is vált be az időjárás “megérzésem”, mert többségében nyári holmikat választottam a kapszulakollekciómba. 

Project 333 fenntartható divat

Először azt hittem, kiválogatom a kedvenc darabjaimat, és már készen is vagyok.

Project 333 fenntartható divat

Végül rájöttem, hogy az a cél, hogy nagyon jól kombinálhatóak legyenek egymással a ruhák és kiegészítők, tehát más rendszert kell követni.

Így inkább színekből választottam kedvencet, és ezek köré építettem fel a kollekciót. 

Project 333 fenntartható divat

Tudtam, hogy a legnagyobb kihívást az ékszerek, kiegészítők korlátozottsága fogja jelenteni számomra. Minden szettemhez külön ékszer tartozik, ezek nélkül nem is érzem jól magam a bőrömben. 

Project 333 fenntartható divat

Nem is csoda, hogy a 33 darabból 16 cipő, táska, ékszer vagy kendő volt.

Mik a tapasztalataim?

 • Nagyon egyszerű volt így öltözködni, vagy akár egy néhány napos nyaralásra bepakolni, mert adottak voltak a jól variálható darabok. 
 • Kibolyhosodtak a silány minőségű pulcsik, ruhák. Elkoptak a bizsu fülbevalók. Így igen elgondolkodtam rajta, hogy ideje nagyobb figyelmet szentelnem az anyag-összetételnek és a minőségnek.
 • Hiába lett vége a kihívásnak, azóta is szívesen nyúlok ezekhez a jól bevált szettekhez. Tehát egyáltalán nem unalmas ennyi ruhadarabot váltogatni hónapokig. 
 • Bőven elég egy szezonra 33 ruhadarab, azaz összesen nagyjából 120 tétel a szekrényünkben. Meg is fogadtam, hogy letornázom a jelenlegi 150 tételt 100-120-ra. Indulhat a következő kihívás!
 • A kihívás ideje alatt szinte automatikusan nem is vásároltam még használtan sem ruhát, és ezt egyáltalán nem éreztem megszorításnak, hanem inkább teljesen magától-értetődőnek. 

Miért ajánlom Neked is a kapszulagardrób-kihívást?

 • Készülődés közben rákényszerülsz, hogy szettekbe rendezd a ruháidat, és ez segítségedre lesz örökre.
 • Ruhatárad hiányosságaira is fény derül, így tudatosabban tudsz beszerezni olyan darabot, amivel jól kombinálható a meglévő készleted.
 • Megtapasztalod, hogy mennyivel egyszerűbb az élet egy kezelhető mennyiségű, átlátható ruhatárral.
 • Rájössz, mennyire silány minőségű ruhákra is kiadtál már nem is kevés pénzt.
 • Abban is segít, hogy rátalálj személyes stílusodra, mert jobban körvonalazódik, mi az, amiben nagyon jól érzed magad, és mi az, amiben kevésbé.
 • Valószínűleg elgondolkodsz rajta, hogy hova is vásárolnál a továbbiakban őrült mennyiségben.
 • Időt spórolsz, mivel reggelente kevesebb időt fogsz eltölteni ruhaválogatással.

Ha Te is szeretnél tenni valamit a divat fenntarthatóságáért, tudatosabban vásárolnál, örülnél neki, ha átláthatóbb lenne a gardróbod, úgy, hogy eközben mindig harmonikus a megjelenésed, akkor várlak  Te és a stílusod szolgáltatásomon.

JuJu

Tankó Judit

stylist, szín- és stílustanácsadó