fenntartható stílus fenntartható életmód

10 tipp, hogyan legyél stílusosan környezettudatos

Akár foglalkozol vele és teszel is valamit ellene, akár struccpolitikát folytatsz, ettől függetlenül a probléma valós: a környezetszennyezés és a klímaváltozás előbb vagy utóbb éreztetni fogja hatását bolygónkon. 

A hírek alapján sajnos egyáltalán nincs is messze ez az időszak, hiszen 2050-re már olyan problémákat okozhat a szárazság, mint a víz- és élelmiszerhiány, az ebből fakadó élőhelyhiány és drasztikus áremelkedés. 

Mivel a divatipar az egyik legszennyezőbb iparág a világon, így stílustanácsadóként kötelességemnek érzem a fogyasztás, a hulladéktermelés csökkentésére, a szemlélet megváltoztatására ösztönözni olvasóimat, ügyfeleimet. 

Tedd meg Te is a kezdő lépéseket!

Felmerülhetnek benned kifogások, mondván, nem akarsz megvonni Magadtól semmit a mindennapokban, nem akarsz kényelmetlenségeket. 

Ne gondold, hogy Te kevés vagy ahhoz, hogy globális változás történjen! Ha mindenki csak egy dolgot változtat a mindennapi rutinján, már az is sokat jelent, hiszen sok kicsi sokra megy!

stílus környezettudatosság

Lemondással, erőfeszítéssel, hatalmas előkészületekkel járna a környezettudatos életmódra való áttérés?

Először én is azt hittem, de aztán rájöttem, hogy jó érzéssel tölt el, hogy teszek valamit a környezetemért, öröm kipróbálni új dolgokat, tesztelni alternatív megoldásokat. Így az egész egy játékká vált számomra, ami közben ráadásul még a személyes stílusomat is erősíti. Hozzá lehet öltözni pl. a rolleremhez, szép péksüteményes zsákot, textilzsebkendőt, kulacsot lehet választani.

Én így csinálom:

Lehet, hogy Te is kacsintgatsz ezek felé az alternatív megoldások felé, csak eddig nem merted megtenni a kezdő lépést? Hátha inspirálnak gondolataim!

  1. Rollerrel és BKV-val közlekedek. A dugóban, kocsiban ücsörgés kizárva számomra. Mivel a bicajozástól félek Budapest forgalmas utcáin, így rögtön beleszerettem a rollerezésbe. A szabadság érzését ugyanúgy biztosítja a roller, mint a bicaj, de mégis biztonságosabbnak érzem, hogy a járdán lavírozok.  Nekem lábbal hajtható verzió van, így egy kis mozgásként is jól jön. Hacsak nem megyek messzire, nem is szállok BKV-ra. Nem tart vissza az eső vagy a hó sem. Mindenképpen nagyobb kerekű rollert keress, ha Neked is szimpatikus ez a közlekedési forma, mert azzal tudsz biztonságosan haladni!fenntarthatóság környezettudatosság
  2. Intimkelyhet használok menstruációs napjaim alatt. Kellett néhány alkalom, mire megtanultam használni az Organicup termékét, de mára az egyik legjobb dolognak tartom az életemben. Csökkenti a menstruációval járó macerát, no és persze hulladékot: nem kell betétet, tampont vásárolni, azt napközben cserélgetni, aggódni miatta. Orvosi szilikonból készül, így higiénikusabb a használata, mint a hagyományos menstruációs termékeknek, és kisebb a fertőzés kockázata is. Sokaktól hallom, hogy még a menstruációs görcsökre is jótékony hatással van.                                                                                                                                          2020. júliusi update: Fél éve az eldobható tisztasági betéteket is moshatóra cseréltem. Élvezem a vidám mintás darabok használatát. Végül is ez egy újabb dolog, amit a stílusunkhoz, hangulatunkhoz lehet igazítani! Persze nem a legerősebb menstruációs napokon vetem be ezeket a betéteket, (olyankor az intimkehely van használatban,) csak a gyengébbeken, és használat után rögtön kézben ki is mosom őket. 
  3. Mosószódával mosok,  illóolajjal és ecettel öblítek.  Nem rég tértem át a vegyszer nélküli mosásra.  Tulajdonképpen a mosószereknek is a mosószóda a hatóanyaga, kiegészítve felületaktív vegyszerekkel.  Elég bizalmatlan voltam a mosószódával szemben, de végül teljesen meggyőzött a hatékonysága, még foltos ruhák esetében is. Nemcsak a környezetet kíméli ez a mosás, hanem sokkal olcsóbb is, mint a hagyományos szerekkel. Azt hittem a frissen mosott ruha virágillatáról is le kell mondanom a környezet védelme érdekében, de a levendulás mosóparfüm gondoskodik az élményről. Ebből pár cseppet kell csak használni ecettel összekeverve.                                                                                                                                                                                                            2020. júliusi update: Most éppen a Herbow mosóparfümjeiért vagyok oda, ezeknek az illatát intenzívebben érzem a ruhákon. 
  4. Textilzsebkendőre váltok a papír helyett. Egy orrfújás és már kb. mehet is a szemetesbe a papírzsepi. Ezt a pazarlást megelégelve szereztem be  nagyon szép, puha, és stílusban is hozzám passzoló textilzsepiket. A BlessYouTextil termékei kifejezetten alkalmasak arra, hogy az öltözeted részévé váljanak. Bevallom, hogy a rendszeres használatukkal még bajban vagyok, ezen a téren még van hova fejlődnöm!fenntartható stílus fenntartható életmód
  5. Textilszatyorba pakolok a boltban. Ez már évek óta így megy, és a textilszatyrokban is az a szuper, hogy kifejezheti egyéniségünket, hangulatunkat, egy szóval jól kiegészítheti aktuális szettünket.
  6. Textilzsákot viszek magammal a pékségbe. Az eldobható zacskók élettartama fájdalmasan rövid, ezért ezek helyett az egyszer használatos zacskók helyett saját kenyeres zsákba kérem a pékárut. Mindenhol örömmel fogadják, és megdicsérik a stílusos zsákokat.   A mi pékségünkben a férjem az eladó hölgy tolmácsolásában értesült egy lányról, aki megismerkedne vele, mert neki is van péksütis textilzsákja. Valószínűleg, van egyéb közös tulajdonsága, érdeklődési területe is két olyan embernek, akiknek ennyire fontos a környezet védelme. Szóval szingliknek is jó találkozási lehetőséget biztosít egy ilyen zsák. Persze az én férjemet, már ne vadássza le senki!)
  7. Természetes kozmetikumokat kenek magamra. Régóta figyelem a dezodorom, krémeim összetevőit, hogy ne legyen benne semmilyen rákkeltő anyag, kőolaj-származék és pálmaolaj. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy olyan márka termékeit használjam, akik nem végeznek állatokon sem kísérletet. Először a DM-ből válogattam az Alverde termékei közül. Dezodort, testápolót, kézkrémet, arclemosót, arckrémet  innen szerzek be.  Az arcápolásomat a Pom Pom virágvizes arczseléivel  egészítem ki, ezekkel öröm ébredni, télen-nyáron úgy érzem magam tőlük egy pillanatra, mintha virágszirmokkal kenegetném az arcomat. A levendulás és a rózsás verziót használom, melynek könnyű az állaga, jól lehet rá sminkelni is. Estére keverek hozzá az Örök fiatalság regeneráló arcszérumból néhány cseppet.                                                                                                                                                                                                            2020. júliusi update: az arcom tonizálásához, sminkem lemosásához mosható arclemosó-korongot szereztem be vattakorong helyett. Nem mondom, hogy profi vagyok már, mert eddig még csak a kisebb sminkeket mertem ezekkel a szépséges korongokkal lemosni, rúzzsal, szempillaspirállal még nem volt szívem összemaszatolni őket.
  8. Szappannal fürdök tusfürdő helyett, és kézmosáshoz is azt használok a folyékony változat helyett. Sokáig idejétmúlt eszközként tekintettem a szappanra, és azt hittem, szárítja a bőrt. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ez egyáltalán nem igaz. Ha a műanyag-szemét mennyiségét szeretnénk csökkenteni, akkor is érdemes szappanra váltani, hogy ne halmozzuk a műanyag flakonokat.  
  9. Saját kulacsomból iszom tisztított vizet. Ha már a műanyag-hulladékról esett szó, akkor nem feledkezhetünk meg az üdítős és ásványvizes palackokról sem. Idejét sem tudom, mikor vettem utoljára ásványvizet, mert a csapvizet fogyasztjuk otthon vízszűrővel tisztítva, amit a saját kulacsomban viszek magammal mindenhova.
  10. Second hand boltokból építem fel a ruhatáramat. Tizenhét éve szerzem be a ruháimat, kiegészítőimet használtan. Ahogy a nyári gardróbrendezésem során készített statisztikából kiderült, a ruháim 84 %-a másodkézből való, a cipőknek és a táskáknak is kb. a fele. A turizás szenvedélyként indult, aztán egyre tudatosabb dologgá vált, annyira, hogy 1 éve egyáltalán nem vásároltam fast fashion üzletben. Hiányérzet helyett sokkal inkább jóleső nyugalmat érzek: mindenem megvan.                                                                                                                                          2020. júliusi update: augusztusban már két éve lesz, hogy nem vásároltam ruhát fast fashion üzletben.stílus, használt ruha, környezettudatosság

    +1 Minimalizálom a fogyasztásomat. Bevallom, a férjem hívta fel a figyelmemet arra, hogy figyeljek jobban oda, mennyire nyitom meg a csapot, ne égessem feleslegesen a villanyt. Arra is ő tanított, hogy kapcsoljam ki a sütőt már kicsivel azelőtt, hogy elkészül az étel, mert még sokáig ontja magából a meleget a sütő; és mindenből, pl. fogkrémből is annyit használjak el, amire tényleg szükségem van egy alkalommal. Ezek apróságok, de mégis sok kicsi sokra megy alapon összeadódnak. 

Otthonunkba is érdemes becsempészni a környezettudatos megoldásokat. Ha érdekel, hogyan tedd meg az első lépéseket a fenntartható lakberendezéshez, akkor olvasd el Ungvári Anikó lakberendező tanácsait ebben a blogbejegyzésében

Lehet még tovább csökkenteni a háztartási hulladék mennyiségét, minimalizálni az újonnan vásárolt dolgokat, azaz bőven tartogat még fejlődési lehetőséget, új megoldásokat a környezettudatos életmód.  

Ha Te is szeretnél tenni valamit a divat fenntarthatóságáért, tudatosabban vásárolnál, örülnél neki, ha átláthatóbb lenne a gardróbod, úgy, hogy eközben mindig harmonikus a megjelenésed, akkor várlak  Te és a stílusod szolgáltatásomon.

Még csak ismerkedsz a stílusban rejlő lehetőségekkel? Akkor iratkozz fel hírlevelemre, melyhez most ajándékba kapod 10 lépés a harmonikus megjelenéshez című mini e-bookomat.

Hasznos lehet ismerőseid számára is a bejegyzés? Oszd meg velük!

JuJu

Tankó Judit

stylist, szín- és stílustanácsadó