Vásárlás stylisttal

Így vásárol a stylist másodkézből

Tizenhét évvel ezelőtt, mikor elkezdtem turizni, még nem gondoltam bele, hogy ennek a szenvedélyemnek környezetvédelmi jelentősége is lesz egyszer. Azért vásároltam másodkézből, hogy olyan dolgaim legyenek, amik nem jönnek velem szemben az utcán. 

Abban az időszakban inkább a felhalmozás volt jellemző rám.  Minden héten beszereztem valamit. 

Volt, hogy visszajutott a fülembe, hogy “Juditék biztosan jól tele vannak, mert minden nap más ruha van rajta!”. Magamban jót nevettem ezen, hiszen olykor az egész szettem nem került ötszáz forintba.  

Azóta már csak konkrét céllal térek be turiba. Valami csoda folytán be tudom vonzani a dolgokat, amikre éppen szükségem van.

Miért vásárolok turkálóban?

 1. Sokkal egyedibb dolgokat találni, mint a plázák kínálatában.
 2. Általában véve jobb minőségű ruhákat lehet beszerezni olcsón, mint az üzletekben.
 3. Persze a turiban is sok a műanyag, de fast fashionben is, és akkor már – az én elveim szerint – ne adjunk ki érte több ezer forintot.
 4. Teljesen új, címkés holmik is fellelhetőek.
 5. Sokszor színek szerint vannak válogatva a dolgok.
 6. Nagy méretben is szuper ruhákra bukkanhatunk.
 7. Nem kell vagyonokat költeni, ha kicsit felújítanánk a szezon elején a ruhatárunkat, vagy ha éppen egy stílustanácsadáson jártunk.
 8. Izgalmas, mert sosem tudod, milyen kincsre bukkansz egy turkálóban.
 9. Versenyezni is lehet, hogy ki milyen áron vásárolt valamit. Minél olcsóbb, annál jobb!
 10. Sokszor már hamarabb beszerezhetőek trendi darabok, mint a plázákban.
 11. Ha még csak kísérletezel a Neked való stílussal, akkor is jó választás másodkézből vásárolni, mert ha mégsem szereted meg az adott ruhadarabot, akkor könnyebben túladsz rajta.
 12. Nem olyan fájdalmas megválni egy turis darabtól abban az esetben sem, ha elhasználódik, vagy baja esik, mert tudod, hogy nem vagyonokért vetted.
 13. Akár át is alakíttathatod a turis ruhát, ha nem teljesen a méreted, és még így is jobban jársz, mintha újonnan vetted volna; főleg, ha valamelyik felső kategóriás márkáról van szó.
 14. Nem utolsó sorban környezettudatos döntés.
 15. Na és nagyon jó barátnős program.

Project 333 fenntartható divat

Hogyan vásárolok turkálóban? 

 1. Néha elég csak beszagolnom az üzletbe, belelapoznom egy-két ruhába, és már tudom, hogy ki van fosztva éppen, nem találnék semmit, mehetek haza; vagy érdemes tovább keresgélnem. Szóval érdemes a megérzésedre is hallgatni!
 2. Régebben mindig a teljes árucsere napjának reggelén álltam a turi előtt a tömegben. Mostanában ebből kezdek kiábrándulni, mert a csapatostul támadó viszonteladók már pár perccel az üzlet nyitása után levadásszák válogatás nélkül a cuccokat. Ha mégis az árucsere napján mennél, akkor hajszálpontosan nyitásra legyél ott! A lényeg: tudd, mikor van készletcsere!
 3. Nem nyálazom végig az összes darabot, hanem céltudatosan kiszúrom a színeimet, mintáimat, anyagaimat, fazonjaimat. Ehhez tisztában kell lenned a stílusoddal! 
 4. Mindig konkrét céllal megyek, tudom, mit keresek, és mi az, amire nincs szükségem. Azaz “fájdalomkabátoknak” helye nincs a szekrényben, ne vásárolj hirtelen felindulásból turiban se!
 5. Lazán fogom fel, nem dől össze a világ, ha valamit éppen elhappolnak előlem, vagy ha nem találok semmit. Nem érdemes hajba kapni senkivel!
 6. Természetesen a turiban beszerzett holmik esetében is legalább három szettet végigpörgetek az agyamban azzal a ruhadarabbal, amit a kezemben fogok. Szóval csak akkor vedd meg a ruhát, ha tényleg kihasználod!
 7. Ismerem az angol méretezést ruhában és cipőben is. 
 8. Leellenőrzöm fizetés előtt az anyag összetételét, illetve, hogy nem hibás dolgot akarok-e megvenni.

fenntartható divat turizás turkáló

Miben segíti a stílustanácsadás a turizást?

Ha nem akarsz azok közé tartozni, akik csigalassúsággal, minden egyes holmit végiglapozva haladnak a turiban, akkor itt az ideje, hogy egy stílustanácsadáson megtudd, mi való Neked, aztán a Te és a környezettudatos vásárlás szolgáltatásomon átadjam Neked turititkaimat! 

Hallottál már róla? Öt részes hírlevél-sorozatomban a Hozzád passzoló stílust fogjuk kutatni. Ha még nem iratkoztál fel leveleimre, akkor tedd meg itt most! Mire számíts? Személyiségjegyeid alapján fogjuk megkeresni a Hozzád legközelebb álló öltözködési stílust, majd megismerheted azokat a stílusjegyeket, amiktől egyedi leszel. 

Ha gyors átváltozásra vágysz, akkor várlak szolgáltatásomon

Oszd meg másokkal is a bejegyzést, ha hasznosnak találtad!

Tankó Judit

stylist, szín- és stílustanácsadó