fenntartható divat ruhák mosása tárolása ápolása színtanácsadás stílustanácsadás

Így ápold a ruháidat

A tudatos ruhatár kialakításához hozzátartozik nemcsak a stílusod megtalálása, a környezetkímélő vásárlás, a ruhák évente való szelektálása, hanem az is, ahogyan bánsz a holmijaiddal. 

Hiszem, hogy a ruháknak, kiegészítőknek lelke van, és azon is múlik az élettartamuk, hogyan szeretgetjük, azaz tároljuk, mossuk, vasaljuk, javítjuk, gondozzuk őket. 

fenntartható divat ruhák mosása tárolása ápolása színtanácsadás stílustanácsadás

Nem mindegy, hogyan tekintünk a ruháinkra! 

Ha valami bajuk esik, pl. egy kicsit kibolyhosodik a nadrág a zsebénél vagy a szoknya sliccelésénél felszalad a varrás, megkarcolódik a cipőd orra, akkor egyből mehetnek a szemétbe? Vagy inkább próbálod minél inkább meghosszabbítani az élettartamukat?

Természetesen én az utóbbira szavazok! 

A ruháid tisztítása

A nagyon magas hőfokon való mosás, az erős vegyszerek nem tesznek jót egyik anyagnak sem. Én maximum 40 fokos programra rakom be őket a mosógépbe, és a természetes szerekre szavazok, ha mosásról van szó.

Arról már írtam egy posztot korábban, hogy mosószódát használok tisztításhoz, öblítéshez pedig ecetet és mosóparfümöt.

Ha folt keletkezik valamin, akkor előtte természetes folttisztítóval, epeszappannal kezelem, ami nekem teljesen bevált, segít megszabadulni bármilyen komolyabb szennyeződéstől. 

Azt is érdemes mérlegelni, hogy valóban mosásra szorul az adott darab, vagy bőven elég, ha ruhakefével eltávolítod róla a kisebb szennyeződést. 

A ruhába bevarrt kezelési útmutatóról sem szabad megfeledkezni, és követni az utasításokat mosás, szárítás és vasalás terén is. 

További környezetkímélő és egyben stílusos hétköznapi tippjeimért olvasd el mindenképpen ezt a bejegyzésemet!

A ruháid, kiegészítőid tárolása

A „kényesebb” anyagú dolgokat mindenképpen vállfán tárold! Persze ügyelve arra, hogy ne legyen túlzsúfolt a szekrényed, ne gyűrődjenek benne a holmik, így tudnak szellőzni is. 

Ugyanez vonatkozik a cipők és a táskák elhelyezésére is. Ne egymáson tornyosuljanak, hanem egymás mellett sorakozzanak!

Káosz uralkodik a gardróbodban? Egy átlátható ruhatár kialakításában segít Te és a kapszulagardróbod szolgáltatásom. 

fenntartható divat ruhák mosása tárolása ápolása színtanácsadás stílustanácsadás

Ami hajtogatható felső vagy nadrág, abból én téglalap formát hajtogatok, és így pakolom egyenként szépen kisimítva egymásra egy kisebb kupacba. Ruhákat, kabátokat, érzékenyebb anyagú felsőket, blúzokat, szoknyákat, nadrágokat vállfán hagyom lógni. 

Ha még helytakarékosabb tárolási tippekre vágysz, akkor ismerd meg Marie Kondo módszerét!

Félévente tartok nagytakarítást a szekrényeimben, és az ilyenkor létrejött rendet igyekszem megőrizni. Ha kiveszek valamit, akkor nem gyűröm az alatta, felette lévő holmikat, ugyanígy teszek, amikor visszarakok valamit. 

A ruháid, kiegészítőid karbantartása

Ha kibolyhosodott egy ruhád, ez még nem ok arra, hogy megválj tőle. Egy ruhaborotvával könnyen eltüntetheted az ilyen sérülést. 

Eltüntethetetlen folt keletkezett a ruhádon? Ne dobd ki emiatt, varrj oda gyöngyöt, flittert, masnit, ruhamatricát vagy tűzz oda egy brosst! 

Manapság igazi kincs van annak a kezében, aki tud varrni, és szépen meg tudja javítani a ruháit, vagy akár át tud alakítani egy megunt darabot, ilyen módon újrahasznosítva azt. 

Ha kisebb sérülés, karcolás van a bőr/műbőr cipődön, táskádon, öveden, azon könnyen segít egy bőrápoló krém, melyet minden színben be lehet szerezni. Így lesz például a beszürkült, besárgult egykori fehér cipőből, táskából, övből egyszerűen újra, ragyogó hófehér!

Azok a ruhadarabok, kiegészítők, amiket szeretünk, megfelelően bánunk velük, sokáig velünk maradnak és gyönyörködhetünk bennük.

Ehhez persze elengedhetetlen, hogy tökéletesen passzoljanak hozzánk színben, fazonban, stílusban. 

Még nem vagy benne biztos, hogy mik a Te színeid, szabásvonalaid, mintáid, anyagaid, milyen kiegészítőket hordj, milyen smink illik Hozzád és milyen hajszín, frizura teszi a megjelenésedet harmonikussá? Akkor várlak Te és a stílusod tanácsadásomon! 

Ha bejelentkezés előtt egy checklista alapján leellenőriznéd, Te hányadán állsz a harmonikus megjelenéssel, akkor ezt az írásomat ajánlom Neked.

JuJu

Tankó Judit

stylist, szín- és stílustanácsadó