fenntarrtható divat tudatos vásárlás minimalizmus stílustanácsadás

7 tipp a vásárlásaid minimalizálásához

Már egyre tudatosabb fogyasztó vagy, érdekel a divat fenntarthatósága, teszel is érte lépéseket, de azért néha még elcsábulsz egy-egy impulzusvásárlás erejéig? Vagy a jelenlegi karantén hatására tör Rád gyakran a vásárolgathatnék? 

Hoztam néhány tippet, ami nekem segített a fogyasztásom minimalizálásában. 

Alapozás stílustanácsadással

Arról már olvashattál a blogon ( pl. ebben a cikkben), hogy a kiforrott stílus, a hozzánk illő színek, szabásvonalak ismerete tökéletes alapot képeznek a tudatos vásárláshoz. Persze attól, hogy tudod, mi a Neked való a kínálatból, még elszaladhat Veled a ló.

Tehát érdemes néhány dolgot tudatosítani illetve elkerülni. 

Így minimalizáld a vásárlásaidat

1. Tartsd távol Magad az üzletek csábító kínálatától!

Ne nézelődj a boltokban, webshopokban iratkozz le a hírlevelekről! Én már nem is követek a közösségi médiában olyan oldalakat, amik naponta vásárlásra csábítanak. Helyette egy listát vezetek azokról a tervezőkről, akiknek érdekel a munkája, de akkor nézem meg az aktuális ajánlataikat, amikor szükségem van valamire, és nem akkor, amikor ők úgy gondolják, hogy vásárolnom kell.

fenntarrtható divat tudatos vásárlás minimalizmus stílustanácsadás

2. Tudd, hogy milyen hangulatban vagy hajlamos a vásárolgatásra!

Ha már felismered, hogy mi az az esemény vagy hangulat, ami arra ösztönöz, hogy egy kis „fájdalomcsillapítóhoz” nyúlj vagy éppen megjutalmazd Magad, akkor jó úton jársz. Ilyenkor egy kis önfegyelemmel megelőzheted a vásárolgatást, helyette keress inkább valami más tevékenységet ( sport, meditáció, beszélgetés egy baráttal), ami nemcsak kikapcsol, de hosszú távon is jobb befektetés.

3. Legyen listád azokról a dolgokról, amikre valóban szükséged van!

Ismerd fel a különbséget aközött, hogy mi az, amit akarsz, és mi az, amire szükséged van! A mindennapos öltözködés során is, de gardróbrendezés alkalmával képet kapsz arról, hogy mi az, ami segítene jobban kombinálhatóvá tenni a meglévő dolgaidat, vagy mi az, ami megjavíthatatlanul elhasználódott. Ezekre a ruhákra, kiegészítőkre valószínűleg szükséged van. Legyen róluk egy jegyzeted, és tartsd is Magad ahhoz, hogy tényleg csak a listán szereplő tételeket szerzed be! 

fenntarrtható divat tudatos vásárlás minimalizmus stílustanácsadás

4. Gondolj egy olyan darabodra, amire nagyon vágytál, de ma már semmit nem jelent számodra!

Biztosan tudsz olyan esetre példát, amikor nagyon vágytál egy bizonyos ruhára vagy cipőre, megvetted, aztán jó esetben évekkel, de az is lehet, hogy már hónapokkal később nem is jelentett számodra semmit. Még rosszabb esetben akár már tönkre is ment. Egy ilyen példából is látszik, hogy mennyire rövid távú örömet jelentenek a tárgyak. Fektess be inkább örök élményekbe!

5. A vásárlás csak egy múlandó örömforrás

Nemcsak a megvett tárgyak élettartama lehet rövid. A megvásárlásukkal járó  feldobottság érzése is. Nálad meddig tart? Napokig? Vagy az is lehet, hogy csak órákig? Ne feledkezz meg erről sem, amikor újabb örömforrás felé nézel!

6. Ne azonnal vedd meg!

Hagyj időt arra, hogy felerősödjön benned vagy éppen teljesen lecsengjen a vágyakozás a kiszemelt ruha iránt! Én még akkor is, ha turizok, van, hogy alszok egyet arra, hogy megvegyem-e az adott dolgot.  Ha napok, hetek múlva is úgy érzed, hogy tényleg a gardróbodban a helye annak a bizonyos ruhának vagy kiegészítőnek, akkor szerezd be!

fenntarrtható divat tudatos vásárlás minimalizmus stílustanácsadás

7. Tudatosítsd, hogy jobb a rend a gardróbodban!

Az is egy jó módszer – tapasztalatom szerint – a vásárlás elkerülésére, ha a rendezett, nem túlzsúfolt szekrényünkre gondolunk, és célként ennek az állapotnak a fenntartását tűzzük ki. Főleg, ha hosszas szortírozással, gardróbrendezéssel, szorgalmas hajtogatással értük el ezt, akkor ne borítsuk fel a rendet! Már csak azért sem, mert a ruhák élettartamát is növeli, ha szellősen, minél kevesebb gyűrődésnek kitéve tároljuk őket. 

Ha hasznosnak találtad az ötleteket, akkor oszd meg ismerőseiddel is a bejegyzést. Hátha másokat is szemléletmód-váltásra ösztönöz, főleg Black Friday és a karácsonyi őrület közeledtével! 

Szeretnéd megtenni a kezdő lépést a tudatosabb vásárlás felé, de még nem vagy benne biztos, hogy mik a Te színeid, szabásvonalaid, mintáid, anyagaid, milyen kiegészítőket hordj, milyen smink illik Hozzád és milyen hajszín, frizura teszi a megjelenésedet harmonikussá? Akkor várlak Te és a stílusod tanácsadásomon! 

Ha bejelentkezés előtt egy checklista alapján leellenőriznéd, hogy állsz a harmonikus megjelenéssel, akkor ezt az írásomat ajánlom Neked.

JuJu

Tankó Judit

stylist, szín- és stílustanácsadó